Απέκλεισαν οι αρχές ασφαλείας της Συρίας την παραθαλάσσια πόλη Μπάνιας στη Συρία, έπειτα από τις δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες από μη τακτικούς στρατιώτες πιστούς στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Μπάνιας, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο διυλιστήρια της Συρίας, όταν μη τακτικοί στρατιώτες από τη μειονότητα Αλάουι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των κατοίκων οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε φιλοδημοκρατική διαδήλωση.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστή στο πρακτορείο Reuters. Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι μία ένοπλη ομάδα έστησε ενέδρα σε μία περίπολο κοντά στην Μπάνιας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα στρατιώτες.

Αλλοι ακτιβιστές επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη.

Η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε μετά τη διαδήλωση περίπου 2.000 ανθρώπων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Αντιμέτωπος με ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ έχει δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις είναι μέρος μίας συνομωσίας των ξένων με στόχο τη διαδογματική βία.