Ο Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει τη διεθνή δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ν΄αναζητήσει ο λίβυος ηγέτης καταφύγιο στο εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

«Θέλουμε να φύγει, να εγκαταλείψει την εξουσία. Όμως, δεν μπορούμε να ορίσουμε το πού θα πάει. Φυσικά, πιστεύω ότι πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά το πού θα πάει, εάν φύγει, εξαρτάται από τον ίδιο», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.

Ο Χέιγκ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο διεθνής συνασπισμός θα επέτρεπε στον Καντάφι ν΄αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό για να επισπεύσει την αποχώρησή του από την εξουσία και την επίλυση της κρίσης. Η πολιτική αυτή επιλογή θα παρουσιαστεί στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο για τη Λιβύη με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών.

Ο βρετανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος του Λονδίνου θα συμβάλει στην επίσπευση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.