Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει ακόμα μπροστά της πολύ δρόμο πριν γίνει πλήρως λειτουργικός μηχανισμός.

Σε ακροαματική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η κ. Άστον ανέφερε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της ΕΕ λειτουργούν ως «ένα αεροσκάφος που πετάει ενώ ακόμα φτιάχνονται τα φτερά του και κάποιος προσπαθεί την ίδια στιγμή να του κόψει την ουρά».

Η ονομαζόμενη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΕΑS) που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου πήρε το βάπτισμα του πυρός καθώς ξέσπασαν οι ταραχές στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενη στα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη, η κ. Άστον είπε ότι η ΕΕΑS σημείωσε επιτυχία συντονίζοντας προσπάθειες εκκένωσης και επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί προχωρούν όσον αφορά τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Η ΕΕ απέχει από άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις κατά της Λιβύης αφήνοντας μεμονωμένα κράτη μέλη να αποφασίσουν τον τρόπο συμμετοχής τους στην εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για εγκαθίδρυση ζώνης εναέριου αποκλεισμού και τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.