Συγγνώμη ζήτησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο, η οποία εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, από τους χιλιάδες ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ακτινοβολίας από το εργοστάσιο.

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, η επιχείρησή μας προκάλεσε ανησυχία και βλάβες στους κατοίκους γύρω από τους σταθμούς, αυτούς της επαρχίας της Φουκουσίμα και της χώρας στο σύνολό της», δήλωσε ο Νόριο Τσουζούμι, αντιπρόεδρος της Tepco.

Ο Τσουζούμι συναντήθηκε για πρώτη φορά με μερικούς από τους 200.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι και 10 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντάινι.

Ο αντιπρόεδρος μετέβη σε κέντρο προσφύγων όπου υποκλίθηκε πολλές φορές σε ένδειξη συντριβής.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος, ζήτησε από τον υπεύθυνο της Tepco να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του το συντομότερο δυνατόν. «Τα άφησα όλα πίσω μου, κυρίως τα ζώα μου», εξήγησε κλαίγοντας.

Ο Τσουζούμι παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε να έρθει αυτοπροσώπως στην περιοχή ενώ ο πρόεδρος της Tepco δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την αρχή της κρίσης.

«Η επίσκεψή μου είναι καθυστερημένη επειδή χρειάστηκε να διαχειριστώ αυτό το πρόβλημα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση», είπε.