Το γαλλικό υπουργείο για τα υπερπόντια διαμερίσματα ανακοίνωσε ότι ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι στα νησιά Ουόλις και Φουτούνα και τη Νέα Καληδονία (γαλλικά εδάφη στον Ειρηνικό Ωκεανό), όπου «δε διαπιστώθηκε κανένα σημαντικό κύμα».

Το υπουργείο θα κάνει το βράδυ μια ανακοίνωση για την Πολυνησία, όπου ανακοινώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για το αρχιπέλαγος των νησιών Μαρκέσας από τις τοπικές αρχές.

Κύματα ύψους 2 έως 3 μέτρων αναμένονταν σε αυτά τα νησιά που βρίσκονται 1.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Παπεετέ πρωτεύουσα της Γαλλικής Πολυνησίας στο νησί της Ταϊτής, στη μέση του Νότιου Ειρηνικού.

Στο μεταξύ τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έπληξαν το βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού με ύψος μισό μέτρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το τοπικό Κέντρο Έρευνας της Ενσενάντα.

«Έχουν ήδη φθάσει στην Ενσενάντα. Καταγράψαμε μια μέτρια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κατά μισό μέτρο. Ωστόσο, τα κύματα μπορεί να φθάσουν σε ύψος ένα ή δυο μέτρα», εξήγησε ο Μοντέστο Ορτίζ, ερευνητής στο Κέντρο αυτής της πόλης στην πολιτεία της Μπάχα Καλιφόρνια (βορειοδυτικά).