Βοήθεια από τη Ρωσία προσέφερε στην Ιαπωνία ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά το ισχυρό πλήγμα που υπέστη από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτού του πολύ μεγάλου σεισμού», δήλωσε ο Μεντβέντεφ κι έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού να εισηγηθεί το συντομότερο δυνατόν τρόπους οργάνωσης της παροχής βοήθειας στην Ιαπωνία.

Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί κάθε μέτρο ώστε να περιοριστούν ενδεχόμενες ζημιές από πιθανό τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, των οποίων η νότια πλευρά είναι κοντά στην Ιαπωνία. «Πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε τις ζημιές και κυρίως τα θύματα», τόνισε.

Τα τέσσερα νησιά των Νότιων Κουρίλων κατελήφθησαν από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945, μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου του έτους αυτού. ‘Εκτοτε η Ιαπωνία ζητεί να τής επιστραφούν αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει πως η Ιαπωνία τα έχασε μετά την παράδοσή της. Η διαμάχη αυτή εμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την «υποστήριξη και την αλληλεγγύη» της χώρας του στην Ιαπωνία δηλώνοντας, σε επιστολή του προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, έτοιμος να «ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παράκληση της Ιαπωνίας προς τη Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγωδία αυτή».