Πολίτες του Ομάν, άνδρες και γυναίκες, λεηλάτησαν το φλεγόμενο σουπερμάρκετ στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο του Ομάν, αφού οι αστυνομικοί έχουν γίνει άφαντοι μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο συνήθως ειρηνικό σουλτανάτο του Κόλπου.

«Είναι δωρεάν για όλους», είπε ένας άνδρας που παρακολουθούσε τους υπόλοιπους να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν, από τρόφιμα μέχρι λαμαρίνες και ηλεκτρονικά είδη και να τα στοιβάζουν στα καροτσάκια του σουπερμάρκετ «Λούλου» σε μια διασταύρωση του λιμανιού Σοχάρ.

Οι λεηλασίες ξεκίνησαν μετά τις χτεσινές διαδηλώσεις, όταν διαδηλωτές που ζητούσαν δουλειές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκτόξευσαν πέτρες και πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια. Ένας γιατρός ανέφερε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, αν και ο υπουργός Υγείας έκαν λόγο μόνο για ένα νεκρό.

Όλο το απόγευμα, γυναίκες μπαινόβγαιναν στο σουπερμάρκετ παίρνοντας τρόφιμα και ποτά. «Δεν υπάρχει ασφάλεια. Θέλω να ζήσω», είπε ένας 28χρονος που απομακρύνθηκε από το κατάστημα αφού πήρε μερικούς χυμούς.
Καθώς όμως πλήθαινε ο κόσμος, πολλοί ζήτησαν να τερματιστούν οι λεηλασίες. «Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στις λεηλασίες», φώναζαν περίπου 200 νεαροί. «Αυτό δεν είναι καλό. Αν θέλουν αλλαγές πρέπει να τις ζητήσουν, όχι όμως να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ένας άλλος που παρακολουθούσε τους πλιατσικολόγους, αδυνατώντας να παρέμβει.

Στην περιοχή, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Μουσκάτ με το βόρειο Ομάν, υπήρχαν τρία πυροσβεστικά οχήματα που έριχναν νερό στο τμήμα του καταστήματος που καιγόταν ακόμη. Δεν υπήρχαν όμως πουθενά αστυνομικοί ή στρατιώτες.