Στη διαδικασία επιστροφής δέκα χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών από τη Λιβύη στις χώρες τους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που το αίμα ρέει στη χώρα και εκφράζονται φόβοι ακόμα και για χίλιους νεκρούς.

«Υπάρχουν περίπου 10.000 Ευρωπαίοι πολίτες στη Λιβύη. Η επιχείρηση εκκένωσης έχει αρχίσει από τα κράτη-μέλη», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης, όπως είπε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ψήφισμα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν συνεννοήσεων με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμάνι RA’S LANUF κοντά στη Σύρτη της Λιβύης και θα παραλάβει σήμερα Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.