Δύο έφηβοι αιτούντες άσυλο καταδικάστηκαν χθες για τον βιασμό μιας μαθήτριας, η οποία κατέγραψε τον εαυτό της να απαγάγεται σε βίντεο τόσο «τρομακτικό», που ένας από τους δικηγόρους τους φοβόταν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ταραχές αν δινόταν στη δημοσιότητα.

Οι Αφγανοί Jan Jahanzeb και Israr Niazal, και οι δύο 17 ετών, είχαν φτάσει λίγους μόνο μήνες νωρίτερα στη Βρετανία με μικρές βάρκες, πριν επιτεθούν στην 15χρονη σε ένα πάρκο στις 10 Μαΐου.

Το υλικό που κατέγραψε το θύμα στο κινητό της ήταν τόσο σοκαριστικό, που ακόμη και ένας από τους δικηγόρους των νεαρών προειδοποίησε ότι θα οδηγούσε σε «ταραχές» αν «το ευρύ κοινό είχε πρόσβαση σε αυτό».

Στο τριών λεπτών βίντεο, η κοπέλα ακούγεται να φωνάζει «θα με βιάσετε» καθώς την απαγάγουν από το σημείο όπου έπινε με φίλους της στο Leamington Spa, στο Warwickshire.

Το υλικό που προβλήθηκε χθες στο Δικαστήριο Warwick Crown έδειχνε επίσης την κοπέλα να κλαίει, να φωνάζει «βοήθεια» και να παρακαλά να μην την οδηγήσουν στο πάρκο.

Η κοπέλα αναγκάστηκε να προβεί σε σεξουαλική πράξη με τους νεαρούς σε απομονωμένο σημείο, πριν καταφέρει να διαφύγει και να καταγράψει ακόμη περισσότερα βίντεο περιγράφοντας την εμπειρία της. Τελικά, η κοπέλα βρέθηκε από έναν περαστικό, ο οποίος τη μετέφερε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αρχές μπόρεσαν να συλλέξουν κρίσιμα εγκληματολογικά στοιχεία.

Σε δήλωση επιπτώσεων, η κοπέλα ανέφερε: «Η μέρα που με βίασαν με άλλαξε ως άνθρωπο. Δεν είμαι πια μια χαρούμενη, ανέμελη έφηβη. Αυτή ήταν η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία».

Καταδικάζοντας τον Jahanzeb σε δέκα χρόνια και οκτώ μήνες και τον Niazal σε εννέα χρόνια και δέκα μήνες, η δικαστής Sylvia de Bertodano αποδέχθηκε επίσης νομική προσφυγή που είχε καταθέσει η Daily Mail, γεγονός που επέτρεψε να αναφερθούν τα ονόματά τους για πρώτη φορά. Η δικαστής τόνισε ότι οι νεαροί «πρόδωσαν τα συμφέροντα» των πραγματικών προσφύγων και «πρέπει να αισθανθούν βαθιά και διαρκή ντροπή».

Η δικαστής πρόσθεσε: «Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να υποστεί την οδύνη που βίωσε η θύμα. Το γεγονός είναι ότι της κλέψατε την παιδική ηλικία».

Ακόμη και ο ίδιος ο δικηγόρος του Niazal, Joshua Radcliffe, χαρακτήρισε το υλικό «αληθινά τρομακτικό», προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το ευρύ κοινό το έβλεπε, θα υπήρχαν ταραχές».

Ο Robert Holt, δικηγόρος του Jahanzeb, πήγε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας από τη δικαστή να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και από το να αναφέρουν ότι οι νεαροί είναι Αφγανοί αιτούντες άσυλο.

Η δικαστής τόνισε: «Αποδέχομαι ότι προέρχεστε από χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο δεν αποδέχομαι ότι δεν κατανοείτε την έννοια της συναίνεσης.

Αυτό είναι μια υπόθεση όπου ήταν απολύτως σαφές και στους δύο ότι απήγαγαν ένα παιδί μακριά από τους φίλους της, παρά τις έντονες αντιδράσεις της, σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούσαν να τους παρακολουθήσουν, για να διαπράξουν το έγκλημα.

Είμαι πεπεισμένη ότι γνωρίζατε ακριβώς ότι αυτό που κάνατε ήταν εγκληματικό και λάθος. Έχετε προδώσει τα συμφέροντα αυτών που, όπως εσείς, έρχονται εδώ αναζητώντας ασφάλεια και για αυτό πρέπει να αισθανθείτε βαθιά και διαρκή ντροπή».

Το υλικό CCTV που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειχνε τους δύο νεαρούς να οδηγούν το θύμα σε ένα πάρκο, όπου την αναγκάζουν να προβεί σε στοματική σεξουαλική πράξη.