Ο σοσιαλιστής φαβορί για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, γιόρτασε πρόσφατα τον γάμο του με μια πολυτελή, τριήμερη εκδήλωση στην απομονωμένη και ακριβή οικογενειακή του έπαυλη στην Ουγκάντα, η οποία διέθετε φρουρούς με μάσκες και σύστημα παρεμβολής κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με πληροφορίες της New York Post.
Οι πύλες της ιδιωτικής έπαυλης, που βρίσκεται στην εύπορη περιοχή Buziga Hill λίγο έξω από την πρωτεύουσα Καμπάλα, φυλάσσονταν αυστηρά από άνδρες με στρατιωτική εμφάνιση και καλυμμένα πρόσωπα, ενώ οι καλεσμένοι κατέφθαναν και διασκέδαζαν μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι για λόγους ασφαλείας.
Inside Zohran Mamdani’s posh multi-day Uganda wedding bash with phone jamming system, armed guards https://t.co/QxmMnkMt3I pic.twitter.com/yDXwZiX87p
— New York Post (@nypost) July 26, 2025
Ο Ζοράν Μαμντάνι, 33 ετών, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο την καλλιτέχνη και animator Ράμα Ντουουατζί, 27 ετών, τον Φεβρουάριο. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή, ανέφερε ότι ταξιδεύει στην πατρίδα του για να γιορτάσει με τη μητέρα του, πλούσια κινηματογραφίστρια, και τον πατέρα του, καθηγητή, που είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου στην Buziga Hill.
Η περιοχή κατοικείται από μερικούς από τους πλουσιότερους της Ουγκάντα, όπως ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Γκοντφρεϊ Κιρουμίρα, μεγιστάνας της πόλης με επενδύσεις σε ακίνητα, τουρισμό, πετρέλαιο και υποδομές. Τα σπίτια δίπλα στην έπαυλη των Μαμντάνι πωλούνται εύκολα πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Η κατοικία βρίσκεται σε έκταση δύο στρεμμάτων, μέσα σε καταπράσινους κήπους με πανοραμική θέα στη λίμνη Βικτώρια και διαθέτει τουλάχιστον τρεις πύλες ασφαλείας.
Αυτή την εβδομάδα, η ιδιοκτησία μετατράπηκε σε χώρο πάρτι, με χριστουγεννιάτικα φώτα να στολίζουν τα δέντρα και μουσική να ακούγεται δυνατά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Την Τρίτη, λεωφορεία, πολλά Mercedes και ένα Range Rover 4 έφτασαν στο ακίνητο. Η ασφάλεια ήταν εξαιρετικά αυστηρή. «Έξω από το σπίτι των Μαμντάνι υπήρχαν πάνω από 20 φρουροί ειδικών δυνάμεων, μερικοί με μάσκες, και είχε εγκατασταθεί σύστημα παρεμβολής κινητών, όλα αυτά για μια εκδήλωση αυστηρά κατόπιν πρόσκλησης», επιβεβαίωσε μάρτυρας στην New York Post.
«Σε μία από τις πύλες υπήρχαν περίπου εννέα φρουροί», πρόσθεσε. Οι γονείς του Ζοράν Μαμντάνι, Νάιρ, 67 ετών, και Μαχμούντ Μαμντάνι, 78 ετών, θεωρητικός με αντιισραηλινές απόψεις, ζουν στην έπαυλη αλλά μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Νέας Υόρκης και Νέας Δελχί.
Ποιος είναι ο Ζόχραν Μαμντάνι
Γεννημένος στην Καμπάλα, ο Ζοράν Μαμντάνι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 7 ετών και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2018. Είχε ανακοινώσει τον γάμο του με τη Ντουουατζί, εικονογράφο, νωρίτερα φέτος. Γνωρίστηκαν μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge και πλέον ζουν μαζί σε ένα διαμέρισμα με σταθερό ενοίκιο στην Αστόρια.
Την Πέμπτη, οι καλεσμένοι απόλαυσαν φρουτοχυμούς, χαρακτηριστικό σε ινδικού τύπου εκδηλώσεις, και χόρεψαν με μουσική από ντόπιο DJ, όπως ανέφεραν πηγές στην New York Post. Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε τη φωνή του υποψηφίου δημάρχου της Νέας Υόρκης από μικρόφωνο, να απευθύνεται στο κοινό το βράδυ, με το πάρτι να ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυχτα.
Η ιδιοκτησία είναι τόσο απομονωμένη, που κάποιοι ντόπιοι δεν γνώριζαν καν για την τριήμερη γαμήλια γιορτή. «Τα παιδιά εδώ βλέπουν τον Μαμντάνι στην τηλεόραση και όλοι μιλούν για αυτόν, αλλά όχι για τον γάμο», είπε άλλος κάτοικος. «Για εμάς, το θέμα είναι να επιβιώσουμε. Προσπαθούμε απλώς να κερδίσουμε το ψωμί μας και να φροντίσουμε τις οικογένειές μας». «Είχαμε ακούσει ότι ο Μαμντάνι θα γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης και τα κατάφερε στην Αμερική», πρόσθεσε άλλος. «Θέλουμε τώρα να μάθουμε αν μπορούμε να πάρουμε δωρεάν βίζες για τις ΗΠΑ και να ταξιδέψουμε στη Νέα Υόρκη όπως εκείνος».
Καθώς η οικογένεια Μαμντάνι γιόρταζε, οι γείτονες θρηνούσαν τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουγκάντας, Τζορτζ Καγιεϊχάμπα, που ζούσε δίπλα και πέθανε στις 14 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιογουέρι Μουσεβένι, επίσης πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον Καγιεϊχάμπα, και «ο δρόμος είχε κλείσει από τα αυτοκίνητα του προέδρου», σύμφωνα με ντόπιο. Κάποιοι θεώρησαν τον γάμο του Μαμντάνι «αναισθησία». «Σύμφωνα με τον πολιτισμό μας εδώ, ήταν αναισθησία να γίνεται γαμήλια γιορτή την ίδια εβδομάδα με το πένθος», ανέφερε πηγή στην New York Post.
«Οι άνθρωποι ακόμη θρηνούν», πρόσθεσε, δείχνοντας προς το σπίτι του Καγιεϊχάμπα, περίπου τρία λεπτά μακριά από την ιδιοκτησία των Μαμντάνι. «Δεν έχει καν ταφεί ακόμη, και οι φίλοι του έρχονται για να του πουν το τελευταίο αντίο πριν από την ταφή την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Μαμντάνι γιορτάζει τον γάμο του για τρεις ημέρες». Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μουσεβένι παρευρέθηκε επίσης στη γιορτή του Μαμντάνι.