Στον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, ανέθεσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ η παλαιστινιακή ηγεσία ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα διεξαχθούν ως το Σεπτέμβριο προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για να ανανεωθεί η νομιμότητά της, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με τα οποία διατηρούσε σχέσεις, καθώς και μετά τις διαρροές για τις διαπραγματεύσεις της με το Ισραήλ.

Πάντως η Χαμάς, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τη Γάζα, ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Φαγιάντ θα είναι «παράνομη».

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ο εκπρόσωπος του κινήματος στη Γάζα, υπενθύμισε στους Παλαιστίνιους πως η απερχόμενη κυβέρνηση Φαγιάντ ουδέποτε επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η Χαμάς και ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είναι παράνομη χωρίς την επικύρωση αυτή.

«Το μέτρο αυτό είναι παράνομο και απορρίπτεται . Η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ζούχρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, η θέση της παλαιστινιακής κυβέρνησης δεν διαφέρει από τη θέση που είχαν οι ηγεσίες που ανατράπηκαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο.