Η πολυήμερη αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε περαιτέρω το Σάββατο, με το Ισλαμαμπάντ να προχωρά σε στρατιωτική επιχείρηση ως αντίποινα για αυτό που χαρακτήρισε ως ινδικές επιθέσεις σε στρατιωτικές του βάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, βρίσκονται πλέον στην πιο εκτεταμένη στρατιωτική σύγκρουση των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση.
Το χρονικό της πρόσφατης σύγκρουσης
O πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ινδίας, ως αντίδραση στην εκτόξευση πυραύλων από την Ινδία σε βασικές στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε την πλειονότητα των ινδικών πυραύλων.
Λίγες ώρες αργότερα, αναφέρθηκαν εκρήξεις στην ινδικά διοικούμενη Κασμίρ, μεταξύ άλλων στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, Σριναγκάρ, καθώς και στην πόλη Τζαμού. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Ο πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Bunyan Marsus» («Σιδερένιος Τείχος») έπληξε πολλαπλούς στόχους στην Ινδία και την ινδικά διοικούμενη πόλη Κασμίρ, περιλαμβανομένης μιας έδρας ταξιαρχίας, μιας αποθήκης εφοδίων πεδίου, μιας θέσης πυροβολικού, μιας συστοιχίας πυραύλων και τριών αεροδρομίων.
Η Ινδία «ανταπέδωσε αποτελεσματικά» στη στρατιωτική επιχείρηση του Πακιστάν, δήλωσε η πτεράρχος Βιομίκα Σινγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, κατηγορώντας τις πακιστανικές δυνάμεις ότι «στόχευσαν περιοχές αμάχων και στρατιωτικές υποδομές», συμπεριλαμβανομένων ιατρικών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στην ινδικά διοικούμενη Κασμίρ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι «αν υπάρχει έστω και ένα ίχνος λογικής, η Ινδία θα σταματήσει, και αν σταματήσει εκείνη, τότε θα σταματήσουμε κι εμείς».
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, συγκάλεσε συνεδρίαση της Εθνικής Διοικητικής Αρχής, της ανώτατης αρχής λήψης αποφάσεων της χώρας για θέματα πυρηνικής και πυραυλικής πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επικοινώνησε ξεχωριστά με τους ομολόγους του και των δύο χωρών, προσφέροντας τη διαμεσολαβητική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να προχωρήσουν σε «άμεση αποκλιμάκωση».
Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε ότι παρακολουθεί με «βαθιά ανησυχία» την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και δεσμεύτηκε να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Πώς ξεκίνησαν όλα; – Τι συμβαίνει με το Κασμίρ;
Το Κασμίρ, περιοχή με πλειοψηφία μουσουλμάνων, αποτελεί σημείο έντασης στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν από το 1947, όταν οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.
Οι δύο χώρες που προέκυψαν από τον αιματηρό διαχωρισμό της Βρετανικής Ινδίας (η Ινδία με πλειοψηφία Ινδουιστών και το Πακιστάν με πλειοψηφία Μουσουλμάνων) αμφισβητούν πλήρως το Κασμίρ και, μόλις λίγους μήνες μετά την ανεξαρτησία τους, διεξήγαγαν τον πρώτο από τους τρεις πολέμους τους για την περιοχή.
Η διαχωρισμένη αυτή περιοχή είναι πλέον από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο.
Η Ινδία κατηγορεί συνεχώς το Πακιστάν ότι φιλοξενεί εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή που πραγματοποιούν επιθέσεις πέρα από τα σύνορα, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται σταθερά.
Η σφαγή στο τουριστικό θέρετρο του Παχαλγκάμ τον Απρίλιο προκάλεσε εκτεταμένη οργή στην Ινδία, ασκώντας τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του Ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Η Ινδία κατηγόρησε αμέσως το Ισλαμαμπάντ, γεγονός που πυροδότησε μια σειρά από ανταποδοτικά μέτρα, με τις δύο χώρες να υποβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, να ακυρώνουν τις θεωρήσεις για τους πολίτες της άλλης χώρας και να βλέπουν την Ινδία να αποχωρεί από μια σημαντική συνθήκη για την κοινοχρησία υδάτων.
Ο τελευταίος πόλεμος Ινδίας – Πακιστάν για το Κασμίρ το 1999 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 Πακιστανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.
Στη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, οι δύο χώρες έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη κλιμάκωση να συμβαίνει το 2019, όταν η Ινδία προχώρησε σε αεροπορικές επιθέσεις στο Πακιστάν, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή.
Ωστόσο, αυτές οι τελευταίες συγκρούσεις δεν εξελίχθηκαν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Και οι δύο πλευρές είναι ενήμερες για τους κινδύνους που διατρέχουν, από το 1999, οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.