Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ ήταν αντίθετος στην κληρονομική διαδοχή, όμως όρισε το νεότερο γιο του διάδοχό του για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του καθεστώτος, δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος του σε ιαπωνική εφημερίδα.

Σε μία σπάνια συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα απο την εφημερίδα Tokyo Shimbum, ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, που ζει στο εξωτερικό, ευχήθηκε ο ετεροθαλής αδερφός του Γιονγκ-ουν να βελτιώσει τις σχέσεις της Βόρειας με τη Νότια Κορέα.

«Δεν ίσχυε η κληρονομική διαδοχή ούτε καν για τον κινέζο πρόεδρο Μάο Τσετούνγκ», δήλωσε ο 39χρονος Κιμ Γιονγκ-ναμ.

«Δεν είναι σύμφωνη με τον σοσιαλισμό και ο πατέρας μου ήταν αντίθετος. Καταλαβαίνω ότι αυτο αποφασίστηκε προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Βόρεια Κορέα γιόρτασε την 65η επέτειο του Εργατικού Κόμματος και με αυτή την ευκαιρία παρουσιάστηκε στον βορειοκορεάτικο λαό και στα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου ο μελλοντικός διάδοχος στην ηγεσία της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν, 27 ετών.

Ο αδερφός του Κιμ Γιονγκ-ναμ, που προφανώς έχει χάσει την εύνοια του πατέρα του από το 2001, επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και ότι δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη διαδοχή.

Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας είχε δηλώσει και πάλι αντίθετος με τη μεταβίβαση της εξουσίας στο νεότερο αδερφό του.