H Άγκυρα πρόκειται να ξεκινήσει το δικό της πρότζεκτ για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Sabah» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή».

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή πρόταση για συνεργασία από την Ελλάδα.

«Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε εδαφικοποίηση μέσω οριοθέτησης και ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής» γράφει η «Sabah».

Το τελευταίο περιστατικό διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα δείχνει ένα άλλο παράδειγμα αδυναμίας ή απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, σχολιάζει το μέσο.