Στη σύλληψη ενός αγοριού ηλικίας 15 ετών προχώρησε η αστυνομία της Αυστραλίας, καθώς θεωρείται ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος ενός επισκόπου και ενός κληρικού μέσα σε μία εκκλησία στο Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος, που μεταδιδόταν σε απευθείας σύνδεση.

Όπως αποκαλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματικός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Χόλαντ, δήλωσε ότι ο ύποπτος έλαβε τις πρώτες βοήθειες για τραύματα στο χέρι και οδηγήθηκε σε μια ασφαλή τοποθεσία, καθώς η επίθεση έχει προκαλέσει την οργή των πιστών.

Ήταν η δεύτερη επίθεση με μαχαίρι σε μόλις 3 ημέρες, αφότου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν (κατά τη διάρκεια άλλης επίθεσης με μαχαίρι) σε ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή Μπόντι.

Ο φερόμενος ως δράστης κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν 15χρονο επί τόπου και αναγκάστηκε να τον κρατήσει στον ναό του Ουάκελι, ένα προάστιο σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων δυτικά του κέντρου του Σίδνεϊ, για τη δική του ασφάλεια, αφότου ένα οργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό και ζήτησε από τις Αρχές να τον φέρουν έξω.

«Υπήρχε τόση πολλή οργή, διότι ο επίσκοπος είναι πολύ αγαπητός κι εγώ τον αγαπάω πολύ, κηρύττει για τον Θεό και αγαπάμε τον Θεό», δήλωσε ο ντόπιος Κάνι.

Ο φερόμενος ως δράστης μεταφέρθηκε σε μια άγνωστη τοποθεσία. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία πρώτων βοηθειών της Νέας Νότιας Ουαλίας γνωστοποίησε ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, η εκκλησία ανέφερε πως ο επίσκοπος Εμάνουελ και ένας ιερέας, ο πατέρας Άιζακ Ρόγιελ, είναι μεταξύ των τραυματιών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η ζωή τους δεν κινδυνεύει.

«Ζητάμε να προσευχηθείτε αυτήν τη στιγμή. Είναι η ευχή του επισκόπου και του πατέρα, που προσεύχονται επίσης για τον δράστη», αναφέρθηκε στην ανάρτηση της εκκλησίας.

Ξεσηκωμός στην Αυστραλία – Διαδηλώσεις και τραυματισμοί

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 2 αστυνομικοί νοσηλεύονται και οχήματα υπέστησαν ζημιές, κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν την επίθεση με μαχαίρι σήμερα, σε έναν ασσυριακό ναό του Σίδνεϊ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

«Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ανθρώπους που πέταξαν μπουκάλια, τούβλα και άλλα αντικείμενα», δήλωσε ο Χόλαντ.

Ο ιερέας της ενορίας τραυματίστηκε στην επίθεση χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, όπως επίσης και άλλοι τρεις άνθρωποι.

Σοκαριστική «ζωντανή» επίθεση – Άγνωστα τα κίνητρα

Η επίθεση συνέβη στην εκκλησία Christ The Good Shepherd Church την ώρα που ο ιερέας τελούσε λειτουργία, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά στο διαδίκτυο.

Τρομοκρατημένοι πιστοί ούρλιαζαν την ώρα που ο άγνωστος άνδρας μαχαίρωνε τον ιερέα αρκετές φορές στο κεφάλι και το στήθος, όπως δείχνουν τα βίντεο. Οι Αρχές δεν προκρίνουν προς το παρόν κανένα κίνητρο για την επίθεση.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 9news.com.au.

Τραυματίες, εκτός από τον ιερέα, είναι τέσσερις άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 60, 50, 30 και 20 ετών.

Άγνωστα είναι μέχρι στιγμής τα κίνητρα του δράστη.

«Σκληροπηρυνικός» ιερέας με ακραίες απόψεις

Ο Mari Emmanuel είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξέχων ηγέτης μιας υπερσυντηρητικής αίρεσης της Ασσυριακής Εκκλησίας. Έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επειδή ασκούσε κριτική στα lockdown και τα εμβόλια.

Μεταδίδοντας ζωντανά τις λειτουργίες του στο YouTube και στα social media, όπου έχει χιλιάδες οπαδούς, έβγαζε «πύρινους» λόγους και προσέλκυε ριζοσπάστες Χριστιανούς, που συντάσσονταν μαζί του κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε άλλες viral ζωντανές μεταδόσεις του εξέφραζε τις απόψεις του για την αμερικανική και τη ρωσική πολιτική, καθώς και για τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία, όπως έλεγε, ίδρυσε ο Σατανάς.

Μιλώντας για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές σε ένα από τα κηρύγματά του, που αναρτήθηκε στο TikTok, ο Emmanuel είπε ότι «100% ήταν στημένη από τις μυστικές υπηρεσίες».

Χειροτονήθηκε ιερέας το 2009 και επίσκοπος το 2011.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκκλησίας ονόματι Christ The Good Shepherd Church, ο Emmanuel ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου για τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, μεταξύ άλλων και στην Αριζόνα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.