Μεγάλος κερδισμένος των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξασφάλισε διαφορά 10 μονάδων έναντι του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

«Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στις πρώτες δηλώσεις μετά τη μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές. 

Ο ίδιος είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Ο Ιμάμογλου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους, τα μέλη της παράταξής του για τη μεγάλη νίκη αλλά και τους εθελοντές που βοήθησαν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Ιμάμογλου είχε πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής. Ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.