Οι δηλώσεις του για την οριστική απόσυρση της Βουλγαρίας από τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έγιναν με συνέντευξή του στους Financial Times. Χρονικά γίνονται ενόψει των επαφών με τους Ρώσους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Βουλγαρία για συνομιλίες όσον αφορά κοινά ενεργειακά έργα και την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει στην χώρα η Gazprom.

Ενόψει αυτών των επαφών, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι, αντιθέτως, προτίθεται να προχωρήσει την συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και μάλιστα να υπογράψει μνημόνιο εντός της εβδομάδας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η χώρα θα αποφασίσει έως τον Σεπτέμβριο το πώς θα προχωρήσει στο ζήτημα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε. «Μετά την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικό, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ασφαλές να ξεφορτώνουν τα τάνκερ πετρέλαιο, σε μια περιοχή που καλύπτει πολύ μεγάλο τμήμα του τουρισμού μας,» δήλωσε. «Ο αγωγός θα μας προσφέρει 35 εκατ. ευρώ ετησίως από προμήθειες τράνζιτ αλλά θα διακυβεύσει την τουριστική βιομηχανία μας, που αποτιμάται στα 10 δισ. ευρώ το χρόνο,» δήλωσε ο κ. Μπορίσοβ.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Βουλγαρία ίσως γλιτώσει το πρόστιμο για αθέτηση συμβολαίου, εάν αυτή γίνει με βάση περιβαλλοντική μελέτη.