Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα διαθέτει όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανεύθυνη ρητορική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλά ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Μίλερ.

Νωρίτερα ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι ρισκάρουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο εάν στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η προειδοποίηση του Πούτιν για τα πυρηνικά

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Πέμπτη τις δυτικές χώρες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πυρηνικού πολέμου εάν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα διαθέτει τα όπλα, για να πλήξει στόχους στη Δύση.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και σε άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και άφησε να εννοηθεί ότι οι δυτικοί ηγέτες δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

Ο Πούτιν άρχισε να προειδοποιεί με αφορμή αλλά και ειδική αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ – μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες.

«(Τα δυτικά έθνη) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε, επίσης, όπλα, που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.