Με τη χήρα του εκλιπόντος ρώσου αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη (22/02), στην Καλιφόρνια ο Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος έπεσε σε μια νέα γκάφα, καθώς μπέρδεψε το όνομα της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, και την αποκάλεσε Γιολάντα.

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τη Γιούλια Ναβάλναγια και την κόρη της, Ντάσα, πρόσφερε την πρώτη επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται η χήρα του Ναβάλνι, έξι ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 47χρονου δικηγόρου σε φυλακή της Αρκτικής, μεταδίδει η New York Post.

«Σήμερα το πρωί είχα την τιμή να συναντηθώ με τη σύζυγο και την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι, που ήταν προφανώς ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος. Είναι εκπληκτικό πόσο του μοιάζουν σε αυτό η σύζυγος και η κόρη του», είπε ο 81χρονος Μπάιντεν σε ρεπόρτερ στο Σαν Φρανσίσκο και πρόσθεσε:

«Αύριο θα ανακοινώσουμε τις κυρώσεις κατά του Πούτιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του. Όμως ένα πράγμα που μου έγινε σαφές είναι ότι η Γιολάντα θα συνεχίσει τον αγώνα που είχε ξεκινήσει. Οπότε δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω», συνέχισε ο επιρρεπής στις γκάφες αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε αμέσως την προφανή σύγχυση του ονόματος, ούτε οι αξιωματούχοι τόλμησαν να θεωρήσουν ότι ο Μπάιντεν είχε κάνει ακόμα ένα λάθος. Η κακή ποιότητα ήχου μπορεί να αλλοιώσει τις λέξεις και το σκηνικό της δήλωσης -σε ένα γκαράζ ξενοδοχείου με οχήματα στο ρελαντί- δυσκόλευε τους δημοσιογράφους να ακούσουν τον Μπάιντεν, αν και ο τηλεοπτικός ήχος φαινόταν να αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα ένα ακόμα λάθος του.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, παρά τις έρευνες που δείχνουν ότι ένας συντριπτικός αριθμός ψηφοφόρων -86%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC/Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου- πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει τη χώρα για μία ακόμα τετραετή θητεία.