Στο εξής οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, παιχνίδια, είδη κουζίνας, πετσέτες και άλλα αγαθά, τα οποία είχαν απαγορευτεί από το εμπάργο.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Από την άλλη, όμως, δεν έγινε καμία αναφορά για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας ενώ θα συνεχιστεί η ισχύς των διαδικασιών για την πρόληψη της εισόδου των όπλων και πολεμικού υλικού. Δεν θα επιτρέπεται και η εξαγωγή υλικών ή αγαθών από τη Λωρίδα της Γάζας, οπότε και δε διαφαίνεται καμία προοπτική ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.
Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίστηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου.
Όπως ήταν φυσικό, η μερική άρση του αποκλεισμού δεν ικανοποίησε τη Χαμάς που ζήτησε «πραγματική άρση», όχι προπαγάνδα για τα μέσα ενημέρωσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά και στα Παλαιστινιακά Εδάφη η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και την πλήρη άρση του αποκλεισμού, γιατί πρόκειται για «συλλογική τιμωρία».