Bρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα αψήφησε την προειδοποίηση να σταματήσει να στοχεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το MOD επιβεβαίωσε ότι η RAF συμμετείχε σε χτυπήματα σε δύο τοποθεσίες στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι διέταξε τα πλήγματα «σε άμεση απάντηση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον διεθνών, θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα». «Σήμερα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας – πραγματοποίησαν επιτυχώς πλήγματα εναντίον ορισμένων στόχων στην Υεμένη, που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι, για να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Υεμένη. Μια από τις πιο ζωτικές πλωτές οδούς στον κόσμο», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «δε θα διστάσει να κατευθύνει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως είναι απαραίτητο».

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έπληξαν πάνω από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες των μαχητών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν», δήλωσε ο Κεντρικός Διοικητής της Αεροπορίας των ΗΠΑ, Αντιστράτηγος Άλεξ Γκρίνκεβιτς. Τα περιουσιακά στοιχεία των Χούθι περιλαμβάνουν κόμβους διοίκησης και ελέγχου, πυρομαχικά, αποθήκες, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ αεράμυνας, πρόσθεσε. «Οι επιδρομές σκότωσαν πέντε και τραυμάτισαν άλλους έξι», σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των ανταρτών, Yahya Sare’e, ο οποίος είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές δε θα αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία, σύμφωνα με το CNN.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει τη στιγμή που ένα βρετανικό Typhoon χτυπά μια εγκατάσταση των ανταρτών. Στα πλάνα εμφανίζεται ένα κτίριο στο στόχαστρο του μαχητικού αεροσκάφους, ενώ αμέσως μετά σημειώνεται μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωνα με το Sky News, πρόκειται για μία από τις δύο περιοχές που βομβάρδισε εχθές το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με τις ΗΠΑ.