Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, οι περισσότερες πόλεις του δυτικού κόσμου έχουν βάλει τα γιορτινά τους. Κάποιες χώρες, όμως, όχι πολύ μακρινές από τη δική μας, περνούν αυτό τον καιρό εν μέσω δύσκολων καταστάσεων.

Επικεντρώνοντας κάποιος τα μάτια του στα όμορφα και τα άσχημα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, καταλαβαίνει πόσο διαφορετικά ζει ο κάθε λαός.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Ιταλία, Μιλάνο: Έτοιμη η χώρα για τα Χριστούγεννα

Τα χριστουγεννιάτικα φώτα φωτίζουν την Darsena dei Navigli, τη γειτονιά που πήρε το όνομά της από τα κανάλια που διασχίζουν την περιοχή του Μιλάνου της Ιταλίας που φαίνεται στη φωτογραφία, ενώ άνθρωποι κάνουν τις βόλτες τους στη στολισμένη πόλη. Λίγες μέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα και πλέον οι περισσότερες πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους.

Βρετανία, Λονδίνο: Κάποτε κοιτούσαμε τον τοίχο, τώρα μας κοιτά εκείνος

Ένας άνδρας κοιτάζει το τηλέφωνό του δίπλα στον πίνακα του Ιταλού καλλιτέχνη Antonello da Messina έξω από την Εθνική Πινακοθήκη στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Στις 10 Μαΐου 2024, η Εθνική Πινακοθήκη θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή της, όποτε, την ίδια μέρα, θα εγκαινιαστούν 12 εκθέσεις, σε 12 μουσεία και γκαλερί στις 12 περιφέρειες των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ουκρανία, Κίεβο: Χριστούγεννα ξανά εν μέσω πολέμου για τους Ουκρανούς

Στη φωτογραφία φαίνονται τα μέλη του φιλο – ουκρανικού ρωσικού εθνοτικού τάγματος της Σιβηρίας να ξεκουράζονται, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ο στρατός της Ουκρανίας έχει σχηματίσει ένα τάγμα στρατιωτών που αποτελείται εξ ολοκλήρου από Ρώσους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πολεμήσουν κατά της ρωσικής εισβολής. Ακόμα και αν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι στρατιώτες έχουν επιλέξει να τα περάσουν στο πεδίο της μάχης.

Ρωσία, Αγία Πετρούπολη: Προσευχές στην προστάτιδα αγία της όρασης

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, νεαρές γυναίκες και άνδρες της Ρωσίας τραγουδούν τα κάλαντα καθώς κρατούν κεριά για να γιορτάσουν την Ημέρα της Αγίας Λουκίας στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη. Η εκκλησία χτίστηκε τον 19ο αιώνα από και για τους Σουηδούς ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη και συνήθως αποκαλείται Σουηδική εκκλησία. Σημειώνεται πως η Αγία Λουκία είναι η προστάτιδα αγία της όρασης.

Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας: Τα παιδιά στο κέντρο του πολέμου

Τα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν δει την φρίκη του πολέμου με τα ίδια τους τα μάτια, ενώ η θέαση των ρουκετών να συντρίβουν τα σπίτια είναι, δυστυχώς, πλέον καθημερινότητα για αυτά. Στη φωτογραφία, δύο παιδάκια περπατούν μετά από ισραηλινό χτύπημα σε κτίρια κατοικιών στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023.

ΗΠΑ, Τενεσί: Η πολιτεία στο μάτι του ανεμοστρόβιλου

Την εβδομάδα που μας πέρασε, σφοδροί ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν καταστροφικές ζημιές στο κεντρικό τμήμα του Τενεσί, καταστρέφοντας σπίτια και ξεριζώνοντας δέντρα. Μετά την επέλαση του ανεμοστρόβιλου, το Τενεσί έμοιαζε σαν κατεστραμμένος τόπος, κάτι που αποδεικνύεται και από την φωτογραφία. Όπως φαίνεται, μια κάτοικος σκαρφαλώνει πάνω από τα συντρίμμια μετά την κατάρρευση του σπιτιού της φίλης της στο Clarksville του Τενεσί.

Μεξικό, πόλη του Μεξικού: Στην γιορτή της Παναγιάς της Γουαδελούπης

Προσκυνητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βασιλική της Γουαδελούπης την ημέρα της γιορτής της στην Πόλη του Μεξικού. Οι πιστοί της Παναγίας της Γουαδελούπης συγκεντρώνονται για ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά προσκυνήματα στον κόσμο στην επέτειο της μιας από τις πολλές εμφανίσεις της Παναγίας, που είδε ένας ιθαγενής Μεξικανός ονόματι Χουάν Ντιέγκο το 1531.

 Μεξικό, Ταμπάσκο: Η μεξικανική κοινότητα που καταστράφηκε

Ένας άλλος ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικού. Στη φωτογραφία φαίνονται τα συντρίμμια από σπίτι που κατέρρευσε και ξεριζωμένα δέντρα, που γεμίζουν την ακτογραμμή της παράκτιας κοινότητας El Bosque. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ολοένα και πιο βίαιες χειμερινές καταιγίδες, κατέστρεψαν τη μεξικανική κοινότητα.