Η Τουρκία καταδίκασε έντονα «τις προκλήσεις» των ισραηλινών δυνάμεων στη διάρκεια επιδρομών τους στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη βεβήλωση τεμένους εκεί, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν έναν νεαρό σε νοσοκομείο και απήγγειλαν εβραϊκές προσευχές σε τέμενος στη Τζενίν στη διάρκεια επιδρομής τους στον καταυλισμό προσφύγων, ενώ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, σκότωσαν συνολικά 12 ανθρώπους. Το Ισραήλ από την πλευρά του επεσήμανε ότι συνέλαβε δεκάδες μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Καταδικάζουμε έντονα τις προκλήσεις Ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και παραβίασαν την ιερότητα ενός χώρου λατρείας εισερχόμενοι σε τέμενος», επεσήμανε χθες, Πέμπτη, ο Οντσού Κετσελί εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

«Αναμένουμε να τερματιστούν αμέσως οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμανικών ιερών χώρων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη όπου η ένταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη λόγω της τρομοκρατίας των εποίκων και της μεγάλης πίεσης και των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον Παλαιστινίων– και να τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο όσοι ευθύνονται για αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση επέκρινε την επιχείρηση στη Τζενίν χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη κλιμάκωση», ενώ σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι η βεβήλωση του τεμένους από ισραηλινά στρατεύματα τροφοδοτεί τη θρησκευτική ένταση. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Η Τουρκία, η οποία στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην πολυετή ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ενώ καταγγέλλει ότι οι Ισραηλινοί έποικοι είναι «τρομοκράτες». Έχει επίσης ζητήσει άμεση εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και επικρίνει τη δυτική στήριξη προς το εβραϊκό κράτος.