Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν στην Αίγυπτο τρία στρατιωτικά αεροπλάνα φορτωμένα με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Τα αεροπλάνα, από τα οποία το πρώτο αναμένεται να φθάσει σήμερα και τα δύο άλλα να ακολουθήσουν «μέσα στις επόμενες ημέρες», θα μεταφέρουν βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα καθώς και εξοπλισμούς για το χειμώνα, που θα διανεμηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισαν χθες, Δευτέρα, οι αξιωματούχοι στη διάρκεια συνομιλίας τους με τους δημοσιογράφους, το περιεχόμενο της οποίας τελούσε υπό εμπάργκο.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ, είναι επίσης «η αιχμή του δόρατος των διεθνών προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Ένας από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσε εξάλλου πως η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φθάνει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αυξηθεί και ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, αλλά και με καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. «Φθάσαμε μέσα σε λίγο περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ένα σταθερό ρυθμό 240 φορτηγών την ημέρα», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η βοήθεια, που παραδίδεται, και τα καύσιμα, που παρέχονται, «δεν συνδέονται με την απελευθέρωση ομήρων» από τη Χαμάς, αν και «προφανώς επωφεληθήκαμε πάρα πολύ από την ανθρωπιστική παύση, που προοριζόταν για την απελευθέρωση των ομήρων, για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ξεκαθαρίσαμε πως, όταν τελειώσει αυτή η φάση της απελευθέρωσης ομήρων, πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός (διοχέτευσης βοήθειας) ή ιδεωδώς και να αυξηθεί», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Ο ίδιος έκρινε πάντως ότι ο σημερινός ρυθμός των 240 φορτηγών την ημέρα «δεν είναι επαρκής για να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης καθημερινότητα για τους πολίτες» και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα φάση, που να περιλαμβάνει την είσοδο «εμπορευμάτων», για να φθάσουμε στα 300 ως 400 φορτηγά την ημέρα.

Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι είναι «πολύ σημαντικό» η στρατιωτική επίθεσή τους, όταν θα επεκταθεί στο νότιο τμήμα του θύλακα, να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν «νέες σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού». «Δεν είναι δυνατόν η μετακίνηση που σημειώθηκε στο βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) να επαναληφθεί στην ίδια κλίμακα στο νότο», προειδοποίησε, επειδή αυτό «θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες οποιουδήποτε δικτύου ανθρωπιστικής βοήθειας».