Το Ιράν ζήτησε να διαρκέσει η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε «να σταματήσουν εντελώς» τα ισραηλινά «εγκλήματα» στη Λωρίδα της Γάζας. «Ως Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιθυμούμε και ελπίζουμε, όπως και πολλές χώρες» η εκεχειρία «να εισέλθει σε μια βιώσιμη διαδικασία» και «να σταματήσουν εντελώς τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συζητήσεις διεξάγονται σήμερα για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Ιράν, που στηρίζει το παλαιστινιακό κίνημα «πρέπει να μην επαναληφθεί η ανελέητη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον της Γάζας», τόνισε ο Κανανί. Όμως «φαίνεται ότι το σιωνιστικό καθεστώς, που δεν κατάφερε να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους» από την αρχή της επιχείρησής του στη Λωρίδα της Γάζας, «θέλει να πετύχει μια απτή νίκη», πρόσθεσε.

Από την Παρασκευή έχουν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας 39 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς καθώς και 117 Παλαιστίνοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Εξάλλου έχουν αφεθεί ελεύθεροι 19 όμηροι εκτός συμφωνίας, κυρίως Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους. Κατά την επίθεση η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 ομήρους τους οποίους μετέφερε στη Γάζα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ δεσμεύθηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς και ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 15.000 ανθρώπους.