«Διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Πρόσθεσε δε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

«Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά τη Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη», είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.

Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στη διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή, ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ένωσης για την Μεσόγειο.

Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.

Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.