Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε την Τρίτη (21/11) κάλεσμα τις μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας της να καταδικάσουν σαφώς τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ARD.

«Περιμένω από τις μουσουλμανικές οργανώσεις να τοποθετηθούν σαφώς και να αναλάβουν την ευθύνη τους στην κοινωνία», δήλωσε η Νάνσι Φέζερ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.

Θα πρέπει να «καταδικάσουν σαφώς» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και να μην αρκούνται σε ένα «ναι μεν αλλά». «Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές, είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις «αναλαμβάνουν πλήρως» την ευθύνη τους, «άλλες όχι», επεσήμανε. Οι φωνές των οργανώσεων που «υπερασπίζονται τις αξίες μας» πρέπει να είναι «πιο δυνατές», συνέχισε.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πιο αιματηρή που διενεργήθηκε ποτέ στο ισραηλινό έδαφος, προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, στη διάρκεια αυτής της σφαγής που δεν έχει προηγούμενο.

Από τότε, τουλάχιστον 13.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον 5.600 παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Η Φέζερ έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την έναρξη διήμερης διάσκεψης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας και των Εκκλησιών.

Η μάχη κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού κατά των μουσουλμάνων είναι τα κύρια θέματα αυτής της διάσκεψης που παρουσιάζεται ως χώρος «διαλόγου» σε ένα πλαίσιο εντάσεων στη Γερμανία, όπως παντού στην Ευρώπη, λόγω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Περίπου 5.5 εκατομμύρια άνθρωποι που δηλώνουν μουσουλμάνοι το θρήσκευμα ζουν στη Γερμανία, οι μισοί από τους οποίους έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τη γερμανική διάσκεψη του ισλάμ, έναν θεσμό συνεργασίας ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και τις μουσουλμανικές οργανώσεις.

Οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το 6,6% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, πίσω από τους χριστιανούς (όλων των Εκκλησιών), που είναι 45 εκατομμύρια, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γερμανίας.

Η Γερμανία, όπου η ασφάλεια του Ισραήλ θεωρείται «λόγος εθνικού συμφέροντος λόγω της ιστορικής ευθύνης της χώρας για το Ολοκαύτωμα έχει μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Η κυβέρνηση εκτιμά πως είναι περίπου 200.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 100.000 ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Στις αρχές του μήνα, ο καγκελάριος Σολτς υποσχέθηκε στους Εβραίους ότι δεν θα υποφέρουν «ποτέ ξανά» από αντισημιτισμό στη Γερμανία, με την ευκαιρία της επετείου των 85 χρόνων από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», τη νύχτα του αντιεβραϊκού πογκρόμ υπό τους ναζί.