Πολλά έχουν γραφτεί για τον λόγο που πιάστηκε η Μοσάντ στον ύπνο και δεν αντιλήφθηκε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με μια νέα ανάλυση να αναφέρει ότι έκανε το ίδιο λάθος με την CIA στη περίπτωση της 11η Σεπτεμβρίου.

Η Emily Harding, υποδιευθύντρια του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), κορυφαίας δεξαμενής σκέψης στις ΗΠΑ, τονίζει ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, υποτίμησε την «απουσία ημερομηνίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε εντοπίσει ύποπτες κινήσεις τους τελευταίους μήνες και μάλιστα φέρεται να είχε ειδοποιηθεί από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε ακριβής ημερομηνία για το χτύπημα, φέρεται να θεώρησε ότι δεν θα γίνει ποτέ, ή θα γίνει και θα είναι διαχειρίσιμο. Αντίστοιχα, αναφέρει πως το ίδιο έπαθε και η CIA, που γνώρισε ότι μπορεί να έμπαιναν τρομοκράτες σε αεροπλάνα, αλλά ποτέ δεν περίμενε επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

«Η κοινότητα των πληροφοριών (σ.σ. Στη περίπτωση της 11η Σεπτεμβρίου) γνώριζε ότι η συνωμοσία ήταν σε εξέλιξη, αλλά η προειδοποίηση ήταν πολύ γενική για να οδηγήσει σε αποφασιστική, προληπτική δράση ή βελτιωμένη άμυνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συχνά αναμένουν ακρίβεια: Μια επίθεση από αυτήν την οντότητα θα συμβεί σε αυτό το μέρος αυτή τη στιγμή. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε περίπτωση μη ειδικής προειδοποίησης: Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ παρακολουθούσαν την αύξηση της έντασης, αλλά δεν υπήρχε ακριβής προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν συγκεκριμένη προειδοποίηση στους συνοριοφύλακες αμέσως πριν από την επίθεση, επισημαίνοντας την αύξηση της δραστηριότητας, αλλά αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν», έγραψε χαρακτηριστικά.

Έλλειψη πηγών και υποτίμηση της πραγματικότητας

Επίσης, η Emily Harding αναφέρει ότι η Μοσάντ υπέπεσε και σε άλλα λάθη, όπως το γεγονός ότι λόγω της μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, δεν μπορεί να έχει πληροφοριοδότες στη Γάζα.

«Η Γάζα είναι μια κλειστή κοινωνία και η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα πράγματα. Κάποιος που κατασκοπεύει υπέρ του Ισραήλ θα διακινδύνευε τόσο να χάσει τη ζωή του όσο και την ασφάλεια ολόκληρης της οικογένειάς του. Είναι πιθανό ότι οι ανθρώπινες πηγές είτε δεν υπάρχουν, είτε έχουν ανακαλυφθεί», σημειώνει στη συνέχεια.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υποτιμούσαν την Χαμάς τα τελευταία χρόνια, κάτι που φάνηκε και το 2021. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έγιναν υποκλοπές στις οποίες οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι έλεγαν πως θα παραδώσουν τα όπλα, γιατί δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο. Τότε, το Ισραήλ πίστεψε όσα κατέγραψε και μια εβδομάδα μετά δέχτηκε επιθέσεις σε φυλάκια του.

Έτσι, η Emily Harding καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μοσάντ δεν είναι η μοναδική υπεύθυνη για την επίθεση της Χαμάς, καθώς δεν στάθηκε μεν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν ενήργησε και διαφορετικά σε σχέση με όσο μπορούσε.