Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στο Μπουένος Άιρες για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, το οποίο κατοχυρώθηκε δια νόμου στην Αργεντινή πριν από τρία χρόνια, αλλά θεωρούν πως απειλείται σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα στην άμβλωση. «Συγκεντρωθήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών, επειδή ανησυχούμε για τυχόν οπισθοδρόμηση ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε η 47χρονη ψυχολόγος Μάρθα Γκασάνο, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση μαζί με την 15χρονη κόρη της. Παράλληλα, οι γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους βρήκαν την ευκαιρία και διαδήλωσαν εναντίον των πολιτικών της δεξιάς – ακροδεξιάς καθώς και του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζονται τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ένας 52χρονος υπερφιλελεύθερος οικονομολόγος, τάραξε τα νερά της πολιτικής σκηνής στην Αργεντινή όταν θριάμβευσε στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 22ας Οκτωβρίου, ο Μιλέι έχει σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κεντροαριστερό υποψήφιο Σέρχιο Μάσα, πρώην υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής.

Ο Μιλέι, ο οποίος σε αρκετούς θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή του στην άμβλωση, την οποία χαρακτηρίζει «δολοφονία». «Προφανώς, η γυναίκα έχει δικαιώματα σε ό,τι αφορά το σώμα της, αλλά το παιδί δεν είναι το σώμα της», έχει δηλώσει. Έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν εκλεγεί πρόεδρος, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, «η δολοφονία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να είναι κεκτημένο δικαίωμα».

Τον Ιανουάριο του 2021 η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις μέχρι την 14η εβδομάδα της κύησης. Μέχρι τότε επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Σε περίπου 15 χώρες στον κόσμο η εκούσια διακοπή της κύησης παραμένει απαγορευμένη, ιδίως στην Αφρική. Στη Λατινική Αμερική, η Κούβα και η Ουρουγουάη ήταν οι πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, ενώ ακολούθησαν η Κολομβία και το Μεξικό.