Ο Darryl George, ένας 17χρονος μαθητής σε σχολείο στο Τέξας, εμφανίστηκε σε αυτό με locs, γνωστές ως τζίβες, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η κουλτούρας του, όπως και τα μέλη της οικογένειάς του, που έχουν έτσι πλεγμένα τα μαλλιά τους. Το εν λόγω σχολείο, όμως, απέβαλε τον μαύρο μαθητή, εξαιτίας του χτενίσματός του.

Ο Darryl George φοιτούσε στο Barbers Hill High School σε προάστιο του Χιούστον και αποβλήθηκε για πρώτη φορά για το locs χτένισμά του στις 31 Αυγούστου – την ίδια εβδομάδα που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Crown Act της πολιτείας, ένας νέος νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλής στα μαλλιά. Ο νόμος εφαρμόζεται στα σχολεία και στους χώρους εργασίας. Η πολιτική ενδυματολογικού κώδικα της περιφέρειας απαγορεύει στους άρρενες μαθητές να έχουν μαλλιά που εκτείνονται πέρα από τα φρύδια ή τους λοβούς των αυτιών τους, ακόμη και αν είναι τραβηγμένα προς τα πίσω.

Από τότε, ο George είναι σε σχολική αποβολή επειδή αρνείται να κόψει τα μαλλιά του. Αφού την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε την αποβολή δύο εβδομάδων, ο George επέστρεψε στο σχολείο τη Δευτέρα με πιασμένα τα μαλλιά του στην κορυφή του κεφαλιού του, αλλά όχι κομμένα. Όπως δήλωσε στο insider.com η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα που βοηθά την οικογένεια του George, η Dr. Candice Matthews, στον μαθητή επιβλήθηκε και άλλη αποβολή.

Η μητέρα του George, Darresha, δήλωσε ότι ενώ ο γιος της είναι σε αποβολή, η οποία στις ΗΠΑ εκτίεται μέσα στο σχολείο, δεν έχει καν μια κατάλληλη καρέκλα για να καθίσει. «Ο Darryl κάθεται σε ένα σκαμνί, ένα σκαμνί σε μια καμπίνα», δήλωσε η Darresha George. «Αυτές είναι οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. Πρέπει να κάθεται στο σκαμνί για οκτώ ώρες, η πλάτη του πονάει και δεν μπορεί να κουνηθεί».

«Αν έβαζα τα παιδιά μου να κάθονται σε ένα σκαμνί για οκτώ ώρες, θα είχα πρόβλημα με την υπηρεσία προστασίας παιδιών», δήλωσε η Allie Booker, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια George, αναφερόμενη στις υπηρεσίες προστασίας παιδιών. «Και έτσι αυτό είναι και το επόμενο βήμα, ότι θα επικοινωνήσουμε με τις Υπηρεσίες Προστασίας του Παιδιού, επειδή οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται μέσα σε αυτό το δωμάτιο δεν είναι κατάλληλες. Δεν έχει καν γραφείο».

Η μητέρα του Darryl δήλωσε ότι το σχολείο δεν προσφέρει στους μαθητές που βρίσκονται σε αποβολή γεύμα από την καφετέρια, παρά μόνο ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό. «Τον έχουν με αποβολή, τον έβγαλαν από την εκπαίδευσή του, σταμάτησαν την εκπαίδευσή του», πρόσθεσε η Darresha George. «Οι βαθμοί του πέφτουν, επειδή δεν παίρνει σωστές οδηγίες για να κάνει τη δουλειά του».

Άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια αποβολής;

Ο διευθυντής επικοινωνίας της περιφέρειας, David Bloom, δήλωσε ότι οι μαθητές με αποβολή συγκεντρώνονται σε μια αίθουσα με έναν καθηγητή, όπου κάθονται σε θρανία που χωρίζονται από διαχωριστικά. Η Booker δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά του σχολείου αυτή την εβδομάδα για φυλετικές διακρίσεις και παραβίαση του νόμου Crown Act.

Η οικογένεια Τζορτζ και οι υποστηρικτές της δεν υποχωρούν. «Τα μαλλιά του Darryl είναι μια σύνδεση με τους προγόνους του. Τα μαλλιά του είναι μια σύνδεση με τον Θεό», δήλωσε η Matthews, προσθέτοντας ότι τα μαλλιά του πατέρα του Darryl, τα μαλλιά του πατριού του και τα μαλλιά του αδελφού του είναι σαν τα δικά του. «Οπότε το κόψιμό τους σημαίνει ότι τον αποκόπτει και από αυτούς».

«Θα συνεχίσει να παλεύει, αλλά αυτό τον καταρρακώνει», δήλωσε η Darresha George. «Είναι ξύπνιος κάθε βράδυ. Έχει δάκρυα στα μάτια του κάθε μέρα. Είναι συναισθηματικά και σωματικά εξαντλημένος από αυτό».