Οι γονείς ενός 14χρονου αγοριού στο Τενεσί πήραν τη δύσκολη απόφαση να ακρωτηριάσουν οι γιατροί τα χέρια και τα πόδια του γιου τους για να σώσουν τη ζωή του, μετά από διάγνωση πνευμονίας και συνδρόμου τοξικού στρεπτοκοκκικού σοκ που τον οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή.

Όταν ο Mathias Uribe άρχισε να παρουσιάζει «συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη» τον Ιούνιο, οι γονείς του Edgar Uribe και Catalina Cardona ήξεραν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τον πήγαν να δει γιατρούς δύο φορές, σύμφωνα με τη σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων της ενδεχόμενης παραμονής του Mathias στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το NewsChannel5, ενώ βρισκόταν στο τοπικό νοσοκομείο, η ασθένεια του Ματίας εξελίχθηκε γρήγορα σε σηπτικό σοκ και υπέστη καρδιακή ανακοπή για έξι λεπτά. Ο έφηβος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο Παίδων Monroe Carell Jr. Hospital στο Vanderbilt, όπου υπήρχε διαθέσιμο μηχάνημα ECMO.

Η Mayo Clinic περιγράφει το μηχάνημα ECMO ως εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης, κατά την οποία το αίμα αντλείται έξω από το σώμα κάποιου σε ένα μηχάνημα καρδιάς-πνεύμονα σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς, όταν η καρδιά και οι πνεύμονες χρειάζονται βοήθεια για να επουλωθούν.

«Ερχόμαστε κοντά σας με βαριά καρδιά για να μοιραστούμε μερικά δύσκολα νέα για τον αγαπημένο μας γιο», ξεκινά το μήνυμα του GoFundMe, εξηγώντας πώς ο «κόσμος της οικογένειας διαλύθηκε» στις 30 Ιουνίου όταν ο Mathias μεταφέρθηκε στα επείγοντα, «όπου σταμάτησε η καρδιά του».

Η Δρ Katherine Boyle, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Κρίσιμης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Vanderbilt που ηγήθηκε της ομάδας φροντίδας του Mathias, είπε στο WSMV ότι η ιατρική κατάσταση του αγοριού είναι «εξαιρετικά σπάνια».

«Μερικές φορές, όταν κολλάς τη γρίπη, σε προετοιμάζει για βακτηριακή λοίμωξη. Αλλά ακόμη και τότε, τα περισσότερα παιδιά δεν αρρωσταίνουν τόσο όσο ο Ματίας», είπε η Μπόιλ.

https://twitter.com/JaunNews/status/1702170012616659439\

Στις 12 Ιουλίου, καθώς η καρδιά και οι πνεύμονες του Mathias παρουσίασαν βελτίωση, η ιατρική ομάδα του αφαίρεσε τη θεραπεία ECMO.

Στις 18 Ιουλίου, του αφαιρέθηκε ο αναπνευστήρας καθώς η υγεία του συνέχιζε να βελτιώνεται.

Η ανακοίνωση του GoFundMe σημειώνει ότι «μετά από 20 ημέρες εντατικής θεραπείας, μας είπαν ότι τα άκρα του είχαν υποστεί βλάβη». Μετά από συνεννόηση με την ιατρική ομάδα του εφήβου, οι γονείς του Ματίας πήραν τη δύσκολη απόφαση να ακρωτηριάσουν οι γιατροί τα χέρια και τα πόδια του.

«Η ροή δεν έφτανε σε όλα τα άκρα του, έτσι έπρεπε να ακρωτηριάσουν και τα τέσσερα άκρα του», είπε ο πατέρας του Mathias στο WSMV.

Ο Ματίας φέρεται να υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 25 Ιουλίου για να αφαιρέσει το αριστερό του πόδι πάνω από το γόνατο και το δεξί κάτω από το γόνατο. Η επέμβαση ακρωτηριασμού και των δύο χεριών πάνω από τον καρπό έγινε την 1η Αυγούστου.

«Είπα όταν φτάσαμε στους γιατρούς “παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τη λέξη ακρωτηριασμός”, είπε η μητέρα του Mathias στο WSMV. Ας χρησιμοποιήσουμε το “αφαίρεση”».

Οι γονείς του Ματίας περιμένουν ότι θα είναι στο νοσοκομείο για έναν ακόμη μήνα, όπου ο έφηβος έχει περάσει ήδη πάνω από δύο μήνες. Ψάχνουν για προσθετική και αποκατάσταση στην περιοχή της Ατλάντα, σύμφωνα με το WSMV.

Και οι δύο γονείς ζητούν «στήριξη, αγάπη και προσευχές» καθώς ο γιος τους συνεχίζει την ανάρρωσή του.

Ο 14χρνος Ματίας Ουρίμπε είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος πιανίστας και οι γονείς του ελπίζουν ότι θα ξανακούσουν τον γιο τους να παίζει πιάνο με τη βοήθεια πρόσθετων μελών, που σύντομα θα καταφέρει να αποκτήσει.