Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone, Bugonia, δεν θα μπορούσε να κάνει την πρεμιέρα της χωρίς κάτι ανατρεπτικό. Και αυτή τη φορά, η προώθηση της ταινίας στο Λος Άντζελες έκανε πραγματικά τον κόσμο να σηκώσει το φρύδι κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσοι θεατές ήταν φαλακροί ή πρόθυμοι να ξυρίσουν το κεφάλι τους μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την avant-première της Bugonia δωρεάν. Η προβολή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ. στο Culver Theater, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της στις αίθουσες, στις 24 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω του DoLA, που ανέφερε στο Instagram:

«Είστε φαλακροί ή διατεθειμένοι να ξυρίσετε το κεφάλι σας; Ελάτε τη Δευτέρα 20/10 στο Culver Theater για μια ΔΩΡΕΑΝ πρώτη προβολή της Bugonia, της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone και τον Jesse Plemons». Όπως διευκρινίστηκε, ένας επαγγελματίας κουρέας θα βρισκόταν εκεί από τις 6 μ.μ., ώστε να «προετοιμάσει» όσους θεατές επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία μέχρι τέλους. Και ναι — σύμφωνα με την ανακοίνωση — μέρος της διαδικασίας θα κινηματογραφηθεί! Φυσικά, τα εισιτήρια είναι περιορισμένα και απαιτείται κράτηση θέσης. Οι θεατές πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, ενώ όσοι τολμήσουν να ξυρίσουν το κεφάλι τους θα έχουν μια μοναδική ιστορία να διηγηθούν και μια απροσδόκητη σύνδεση με την ίδια την ταινία.

Γιατί το ξύρισμα του κεφαλιού έχει ρόλο στην Bugonia

Στην ταινία, η Emma Stone υποδύεται μια ισχυρή CEO μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία απαγάγεται από δύο άντρες που πιστεύουν πως είναι εξωγήινη. Σε μια από τις πιο έντονες σκηνές, εκείνοι της ξυρίζουν το κεφάλι στο πίσω μέρος ενός Range Rover, πιστεύοντας πως έτσι θα την εμποδίσουν να επικοινωνήσει με το διαστημόπλοιό της ή να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της.

Η σκηνή γυρίστηκε σε μία λήψη, χωρίς καμία επανάληψη, και η Emma Stone ξύρισε πραγματικά το κεφάλι της μπροστά στην κάμερα. Ο Γιώργος Λάνθιμος ήθελε την αυθεντικότητα και τη συναισθηματική ένταση της στιγμής, κάτι που, όπως φαίνεται, πέτυχε απόλυτα.

Σε συνέντευξή της στη Vogue, η Emma Stone αποκάλυψε ότι έκλαψε πριν από το γύρισμα, θυμούμενη τη μητέρα της, που είχε ξυρίσει το κεφάλι της όταν έκανε θεραπεία για καρκίνο. Όπως είπε, ένιωσε «ένα μείγμα φόβου, ευαλωτότητας και απελευθέρωσης» στοιχεία που τελικά ενσαρκώνουν τέλεια την ηρωίδα της.

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα με το ξύρισμα είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά από ευφάνταστα διαφημιστικά κόλπα που βλέπουμε τελευταία στο Χόλιγουντ. Πριν λίγο καιρό, για παράδειγμα, η Lionsgate είχε οργανώσει προβολή του The Long Walk όπου οι θεατές έπρεπε να περπατούν σε διάδρομο γυμναστικής καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας! Ο Γιώργος Λάνθιμος, γνωστός για το σκοτεινό του χιούμορ και τις αλλόκοτες ιδέες του, φαίνεται να αγκαλιάζει αυτή τη λογική και στην προώθηση της Bugonia, δημιουργώντας εμπειρίες που ξεπερνούν τη μεγάλη οθόνη.

Η Bugonia σηματοδοτεί την τέταρτη συνεργασία του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone, μετά τα The Favourite (2018), Poor Things (2023) και Kinds of Kindness (2024). Μαζί τους πρωταγωνιστούν οι Jesse Plemons, Alicia Silverstone, Aidan Delbis και Stavros Halkias. Η ταινία έκανε ήδη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου απέσπασε 7λεπτο χειροκρότημα, και έχει ταξιδέψει σε φεστιβάλ όπως το Telluride, το San Sebastián και το Busan.