Υπάρχει μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους η ρετινόλη πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας: είναι ασυναγώνιστη στο να φέρνει πιο γρήγορα φρέσκα κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, απομακρύνει τη μελάγχρωση και μαλακώνει την όψη των ρυτίδων, ενώ παράλληλα προσδίδει μια απίστευτη λάμψη στο πρόσωπο.

Αλλά πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιείτε ρετινόλη ή οποιοδήποτε ρετινοειδές (όρος ομπρέλα για όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α) το καλοκαίρι; Ναι, σύμφωνα με τους ειδικούς και όσα δηλώσανε στη Vogue India είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη με ασφάλεια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

«Ένα από τα κύρια οφέλη της ρετινόλης είναι ότι μπορεί να προωθήσει την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που είναι σημαντικό το καλοκαίρι, δεδομένου ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διασπάσουν αυτή τη βασική πρωτεΐνη του δέρματός μας», λέει η σύμβουλος δερματολόγος Dr Angela Tewari.

ρετινόλη

Αν χρησιμοποιείται, μάλιστα, σωστά η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μελάγχρωσης που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, καθώς και στη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος και στη μείωση των λεπτών γραμμών, λέει η ίδια και προσθέτει: «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ρετινόλη δεν είναι φωτοτοξική, οπότε δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος».

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η υγρασία στον αέρα σημαίνει ότι το δέρμα δεν είναι τόσο ξηρό όσο είναι το χειμώνα, οπότε υπάρχει μικρότερος κίνδυνος ερυθρότητας και απολέπισης. Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση. «Η χρήση ρετινόλης το καλοκαίρι μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά απαιτεί επιπλέον προφυλάξεις», σημειώνει η Dr. Tewari.

Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» της χρήσης ρετινόλης το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο.

Εφαρμόζετε τη ρετινόλη μόνο τη νύχτα

ρετινόλη

Υπάρχουν κάποια νεότερα σκευάσματα ρετινοειδών που είναι σταθερά στο φως του ήλιου, οπότε μπορούν να εφαρμοστούν το πρωί με την προϋπόθεση ότι θα απλώσετε από πάνω μια γενναιόδωρη στρώση αντηλιακού.

Αλλά αυτές οι φόρμουλες είναι λίγες σε αριθμό και σίγουρα αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Πολλές ρετινόλες δεν είναι φωτοσταθερές, οπότε διασπώνται όταν εκτίθενται στις ακτίνες UV, καθιστώντας τις λιγότερο ισχυρές. Η ρετινόλη επιταχύνει, επίσης, τον ρυθμό με τον οποίο το δέρμα αποβάλλεται, οπότε τα νέα κύτταρα που βρίσκονται από κάτω είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο. Όλοι οι λόγοι για τους οποίους η Dr. Tewari σας συμβουλεύει να εφαρμόζετε ρετινόλη μόνο τη νύχτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.

Εφαρμόστε με θρησκευτική ευλάβεια το αντηλιακό το επόμενο πρωί

Αντηλιακό στα δάχτυλα

Η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσετε όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη το καλοκαίρι, ωστόσο, είναι «να φοράτε καθημερινά ένα αντηλιακό προσώπου με τουλάχιστον SPF50 και να το επαναλαμβάνετε κάθε δύο ώρες για να προστατεύετε το δέρμα σας από πιθανή ευαισθησία στον ήλιο και από μελάγχρωση», λέει η Dr. Tewari.

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες

Η ρετινόλη μπορεί να είναι ενοχλητική αν τη χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, σε πολύ υψηλή δόση ή αν το δέρμα σας είναι ήδη ευαίσθητο λόγω της έκθεσης στον ήλιο. «Το ξεφλούδισμα με τη ρετινόλη είναι σημάδι ερεθισμού και κάνει το δέρμα σας πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία και στην υπερμελάγχρωση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί ο δερματολόγος Dr Magnus Lynch.

Η φλεγμονή από τα ρετινοειδή ενέχει, επίσης, τον κίνδυνο να προκαλέσει μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση, οπότε αν έχετε ευαίσθητο ή πλούσιο σε μελανίνη δέρμα ή πάσχετε από μέλασμα, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν εκτίθεστε σε έντονο ηλιακό φως. «Ίσως είναι καλύτερη επιλογή να ξεκινήσετε τη ρετινόλη τους πιο δροσερούς μήνες», προσθέτει. «Αλλά αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το καλοκαίρι, να είστε επιμελείς με την αντηλιακή προστασία και να ξεκινήσετε αργά με χαμηλότερες συγκεντρώσεις κάθε δεύτερη μέρα».