Η ρετινόλη είναι ένα φυσικό παράγωγο βιταμίνης Α που βρίσκεται συνήθως σε αντιγηραντικές κρέμες. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό για τη θεραπεία της ακμής και τη μείωση της εμφάνισης ουλών ακμής.

Η ρετινόλη είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος όπως οροί, κρέμες ρυτίδων και ενυδατικές κρέμες νυχτός. Αποτελεί μέρος μιας οικογένειας ενώσεων που ονομάζονται ρετινοειδή. Ενώ όλα τα ρετινοειδή προέρχονται από τη βιταμίνη Α, οι ιδιότητές τους ποικίλλουν.

Ρετινόλη: Πώς βοηθά στην ακμή;

Η ρετινόλη λειτουργεί με μερικούς τρόπους. Στο πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα), η ρετινόλη απολεπίζει για να αφαιρέσει τη βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη λιπαρότητα από τους πόρους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού σπυριών.

Λειτουργεί, επίσης, με το να μπαίνει κυριολεκτικά κάτω από το δέρμα σας, σε αντίθεση με πολλές άλλες θεραπείες ακμής, εξηγεί το healthline.com. Μικροσκοπικά μόρια διεισδύουν στο μεσαίο στρώμα του δέρματός σας (χόριο), όπου η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Και οι δύο αυτές ενώσεις καταπολεμούν την ακμή έμμεσα μειώνοντας την εμφάνιση των πόρων και τις ουλές ακμής με την πάροδο του χρόνου.

Ποια δοσολογία λειτουργεί καλύτερα για τη θεραπεία της ακμής;

Ρετινόλη

Οι κρέμες, τα πηκτώματα και οι οροί ρετινόλης που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως περιέχουν μεταξύ 0,25 και 1,5% ρετινόλη. Η ποσότητα, ωστόσο, που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του δέρματός σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ξεκινήστε με χαμηλότερη δόση. Εάν δεν έχετε παρενέργειες, μπορείτε πάντα να αυξήσετε τη δόση. Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι τα αντιγηραντικά προϊόντα με ρετινόλη μπορεί να μην σκευάζονται για τη θεραπεία της ακμής. Θα θέλετε να αποφύγετε συστατικά που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, όπως αρώματα και έλαια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη για την ακμή

Όταν δοκιμάζετε ένα προϊόν ρετινόλης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του προϊόντος και να προχωρήσετε σταδιακά. Μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ερυθρότητα ή ερεθισμό στην αρχή μέχρι το δέρμα σας να προσαρμοστεί στη ρετινόλη.

Ξεκινήστε προσθέτοντας το προϊόν στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μια νύχτα την εβδομάδα. Εάν δεν παρατηρήσετε παρενέργειες, μπορείτε να το εφαρμόζετε πιο συχνά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ερεθισμού, πλύνετε το πρόσωπό σας και μετά περιμένετε μισή ώρα πριν εφαρμόσετε τη ρετινόλη.

Γυναίκα φροντίζει την ακμή της

Η ρετινόλη εφαρμόζεται καλύτερα τη νύχτα, καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματός σας στον ήλιο. Όταν βγαίνετε έξω, φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ρετινόλη σε καθημερινή βάση για να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσετε να την χρησιμοποιείτε ακόμα και αφού αρχίσετε να παρατηρείτε βελτίωση στην ακμή.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η ρετινόλη είναι μια φυσική μορφή βιταμίνης Α, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένη από παρενέργειες. Μερικές πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν: ξηρότητα, ερεθισμό, φαγούρα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, ευαισθησία στον ήλιο.

Ορός ρετινόλης

Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο πιθανά να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη για πρώτη φορά. Θα πρέπει να υποχωρήσουν μετά από μερικές εβδομάδες καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται στο προϊόν. Ωστόσο, εάν οι παρενέργειες συνεχιστούν, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν χαμηλότερης ισχύος.