Ας το ξεκαθαρίσουμε ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Μια ποικίλη διατροφή, σύμφωνα με τη Vogue India, είναι η βάση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων είναι πράγματι απαραίτητη για να παρέχουμε στον οργανισμό μας όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και για να αποτρέψουμε τυχόν τοξικές ουσίες (συντηρητικά, χρωστικές, λιπάσματα, αντιβιοτικά στο κρέας) να συσσωρεύονται στον οργανισμό, δημιουργώντας ανισορροπίες.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια μενού: μεγάλες σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, στήθος κοτόπουλου κ.α. Ωστόσο, η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει στη διάθεσή της μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών που μπορούν να εμπλουτίσουν το πιάτο μας και να μας χαρίσουν υγεία, ευεξία και συνεχή ενέργεια.

Ποιες όμως να επιλέξουμε, ανάμεσα στις πολλές διάσημες υπερτροφές; Και ποιες από αυτές μπορούν να ωφελήσουν το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός μας; Παρακάτω θα δείτε επτά από τις πιο υγιεινές, συχνά παραγνωρισμένες τροφές που μπορούν να κάνουν τις συνταγές σας πιο ελκυστικές και νόστιμες και να σας χαρίσουν ζωτικότητα και λάμψη.

Κόκκινα κρεμμύδια

Το κόκκινο κρεμμύδι αποτελεί την πιο εξελιγμένη εκδοχή του λευκού. Εκτός του ότι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως οι βιταμίνες C, K και B12 και το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, περιέχει κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις αλλεργίες και τις καρδιακές παθήσεις. Φάτε το ωμό, για να μην αραιωθούν οι ιδιότητές του ή σε μια χωριάτικη σαλάτα.

Σαρδέλες

ψητές σαρδέλες

Το θρεπτικό συστατικό-σταρ αυτού το «φτωχού» ψαριού; Τα ωμέγα-3, ακόρεστα λιπαρά που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση. Αλλά όχι μόνο αυτό, αυτό το λιπαρό ψάρι είναι από τις σπάνιες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, η οποία κανονικά παράγεται μόνο όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας στον ήλιο. Αν βρείτε φρέσκες σαρδέλες, απολαύστε τες ψητές ή στη σχάρα.

Κάππαρη

Κάπαρη

Η κάππαρη αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και έχει αντιοξειδωτική δράση που επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και του δέρματος (βλ. ρυτίδες), διεγείρει τη μικροκυκλοφορία αποτρέποντας την εμφάνιση τριχοειδών αγγείων και έχει διουρητική δράση που προλαμβάνει την κυτταρίτιδα. Εν ολίγοις, είναι μια τροφή ιδανική για την ομορφιά που πρέπει να προσθέτετε παντού.

Γλυκοπατάτες

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες διαθέτουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, καροτενοειδών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α (ή ρετινόλης) με χοριακή αντιοξειδωτική δράση που τις καθιστούν μια πραγματική αντιγηραντική τροφή. Καταναλώστε τις όπως τις κανονικές πατάτες, ψητές, βραστές ή σε πουρέ και φροντίστε να τρώτε και την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φλούδα τους.

Κέιλ

Τσιπς κέιλ

Οι διασημότητες, που το καταναλώνουν τακτικά, έχουν εμμονή μαζί του. Και μάλιστα για καλό λόγο. Το κέιλ είναι η απόλυτη υπερτροφή. Είναι μια αντιοξειδωτική βόμβα καθώς περιέχει φλαβονοειδή και βιταμίνες Α, C, K, E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ασβέστιο ευεργετικό για τα οστά, ψευδάργυρο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και σίδηρο που καταπολεμά την αναιμία. Φάτε το σε σαλάτες, με ρεβίθια και αβοκάντο για παράδειγμα, και έχετε ένα ελιξίριο μακροζωίας.

Μανιτάρια

μανιτάρια πορτομπέλο

Χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως φώσφορος και κάλιο, τα μανιτάρια έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ξεκαθαρίστε τα από το ρόλο τους ως συνοδευτικό για το κρέας και τα ριζότο και κάντε τα πρωταγωνιστές σε σούπες και σαλάτες.

Ρόκα

Ρόκα

Αυτό το λαχανικό με την πικάντικη γεύση, που εκτιμούσαν ήδη οι αρχαίοι Ρωμαίοι, είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει αντιοξειδωτικές αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων και περιέχει ερουκίνη, ένα δραστικό συστατικό που βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η ρόκα, λοιπόν, είναι εξαιρετικό όχι μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε πίτσες, σούπες και πιάτα ζυμαρικών.