Πίσω από τη λέξη αγκαλιά, μία από τις πιο οικείες λέξεις στον κόσμο, κρύβεται δύναμη μεγάλη, σπουδαία και αδιαμφισβήτητη. Η αγκαλιά μπορεί να ηρεμήσει, να καθησυχάσει, να παρηγορήσει, να δώσει το μήνυμα ότι κάποιος είναι πάντα εκεί για εσένα όταν τον χρειάζεσαι.

Η πρώτη αγκαλιά που παίρνει ο άνθρωπος τη στιγμή που γεννιέται, είναι από την μητέρα του. Η μητέρα, χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να είναι ευαίσθητη στις πολλαπλές ανάγκες του βρέφους, ενώ η δεκτικότητά της στις προσπάθειες που κάνει το μωρό της να επικοινωνήσει μαζί της, είναι μία θεμελιώδης μητρική λειτουργία. Το βρέφος, αντιλαμβάνεται τα όρια του εαυτού και του σώματός του, μέσα από το χάδι και την αγκαλιά της μητέρας του, καθώς η φωνή της μητέρας και οι λέξεις που χρησιμοποιεί, δημιουργούν αυτόματα αντίστοιχα συναισθήματα στο βρέφος.

Το μωρό, καθρεφτίζει την εικόνα ολόκληρου του κόσμου στο βλέμμα της μητέρας. Τόσο το μωρό όσο και η μητέρα, έχουν την εγγενή ικανότητα για τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού. Όταν η μητέρα ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές ανάγκες του μωρού της με την αγκαλιά της, τότε εκείνο νιώθει ασφαλές και χαρούμενο, αφού η αγκαλιά ενισχύει την αυτοεκτίμηση και δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας με τρόπο μοναδικό. Μάλιστα, από έρευνες έχει φανεί ότι τα βρέφη που έχουν λάβει πολλές αγκαλιές κατά την βρεφική και παιδική ηλικία, μεγαλώνοντας γίνονται λιγότερο αγχώδεις ενήλικες και έχουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα. Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ψυχική ανάπτυξη, το μεγάλωμα και τη συναισθηματική ισορροπία ενός παιδιού, αφού όλα όσα χρειαζόμαστε για να αναπτυχθούμε είναι η αγάπη, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η φροντίδα και η ασφάλεια.

Ποικίλες κλινικές έρευνες έχουν αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη της αγκαλιάς:

  • Αναστέλλεται η παραγωγή της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πίεση και άγχος)
  • Ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ψυχικές και σωματικές ασθένειες
  • Βελτιώνεται θεαματικά η υγεία των νεογνών που παραμένουν στο μαιευτήριο για εντατική φροντίδα και νοσηλεία
  • Επιταχύνεται η ανάπτυξη του οργανισμού των βρεφών που έχουν γεννηθεί πρόωρα

Το άγγιγμα έχει αξία θεραπευτική και καταλυτική. Το ανθρώπινο άγγιγμα και η αγκαλιά αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και έχουν ευεργετική επίδραση στο σώμα, το μυαλό και τη ψυχή. Ο άνθρωπος έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της αφής, καθώς είναι σε θέση να αντιληφθεί οτιδήποτε με το οποίο έρχεται σε επαφή. Η αγκαλιά χτίζει την εμπιστοσύνη και καλλιεργεί την αίσθηση ασφάλειας, ενώ το άγγιγμα κατευνάζει τον πόνο και το άγχος.

Όπως είχε δηλώσει η συγγραφέας, κοινωνική λειτουργός και οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε».

  • Ράνια Θρασκιά, Παιδαγωγός – Οικογενειακή Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc