Τα μικρά δωμάτια δεν χρειάζεται πάντα να αισθάνονται κλειστοφοβικά και περιορισμένα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πληθώρα τακτικών σχεδιασμού που είναι διαθέσιμες για να κάνουν έναν συμπαγή χώρο να μοιάζει μεγάλος και ανοιχτός.

Για παράδειγμα, οι καθρέφτες χρησιμοποιούνται συχνά για να αντανακλούν το φυσικό φως και να κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται πιο φωτεινό και μεγαλύτερο. Άλλοι τρόποι περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση μικρότερων επίπλων, την αποφυγή βαριών κουρτινών, τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου και πολλά άλλα. Ωστόσο, το σωστό χρώμα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας για να κάνετε το μικρό δωμάτιό σας να φαίνεται μεγαλύτερο.

Συνήθως, όσοι θέλουν να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται πιο ευρύχωρος, απλά θα επιλέξουν μια ανοιχτή απόχρωση στους τοίχους και την οροφή τους. Ωστόσο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι χρησιμοποιώντας το ίδιο χρώμα για να βάψουν και τα σοβατεπί θα ενισχύσουν το αποτέλεσμα. Αυτή η τακτική δεν κάνει μόνο θαύματα με φωτεινά χρώματα, αλλά αποτελεί, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν πιο σκούρες αποχρώσεις.

Πώς λειτουργεί η τεχνική

σαλόνι με γκρι τοίχο

Όταν βάφετε τους τοίχους και τα σοβατεπί τους στο ίδιο χρώμα, εξαλείφετε τον διαχωρισμό μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα ισορροπημένο σχέδιο, που οδηγεί το βλέμμα του θεατή προς τα πάνω μέχρι το ταβάνι και προς τα κάτω μέχρι το πάτωμα χωρίς διακοπές. «Όσο λιγότερα είναι τα οπτικά διαλείμματα σε έναν χώρο, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται», εξήγησε στο Homes & Gardens η Diana Almeida, συνιδρύτρια στην υπηρεσία σχεδιασμού εσωτερικών χώρων με τεχνητή νοημοσύνη CoolAIid. «Ξεγελάει το μάτι επειδή το σημείο όπου τελειώνουν τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανές».

Η Almedia εξηγεί ότι το βάψιμο του σοβατεπί της οροφής και όλων των πορτών του χώρου μπορεί να βοηθήσει να τονιστεί αυτή η τακτική ψευδαίσθησης του σχεδιασμού. Αυτή είναι, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα απρόσκοπτο φόντο που βοηθά να τονιστούν τα κομβικά σημεία σε ένα δωμάτιο, όπως ένα παράθυρο, ένα τζάκι ή κομψά έπιπλα. Ο χώρος που πιθανότατα θα δείτε αυτό το σχέδιο πιο συχνά είναι είτε σε ένα υπνοδωμάτιο είτε σε ένα σαλόνι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Επιλέξτε ένα ενιαίο χρώμα

καρέκλα και τραπέζι

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι περισσότερες ανοιχτές ή σκούρες αποχρώσεις θα λειτουργήσουν για την επίτευξη αυτής της τεχνικής βαφής τοίχου και σοβατεπί. Εάν επιθυμείτε ένα μοντέρνο και κομψό σπίτι, η χρήση ενός σκούρου χρώματος είναι δυνατή εφόσον έχετε άπλετο τεχνητό και φυσικό φωτισμό στο χώρο -οπότε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα δεν είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν ελπίζετε να δημιουργήσετε μια πιο παραδοσιακή, καθαρή εμφάνιση, το λευκό είναι πιθανώς πιο κατάλληλο για το σπίτι σας.

Φυσικά, το χρώμα που θα επιλέξετε θα πρέπει να καθοριστεί με βάση τη μοναδική αισθητική του σχεδιασμού σας, το συνολικό χρωματικό πλαίσιο του σπιτιού σας, το δάπεδο και το στυλ των επίπλων σας. Όσοι επιθυμούν να επιτύχουν ένα εκλεκτικιστικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με εντελώς ροζ τοίχους, ενώ οι μινιμαλιστές πιθανότατα θα επιμείνουν σε ουδέτερους τόνους, όπως το taupe, το γκρι και το υπόλευκο. Ο στόχος είναι να επιτύχετε ένα συμπληρωματικό και αρμονικό σχέδιο που θα κάνει τον χώρο σας να αισθάνεται μεγαλύτερος και θα αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του.