Οι περισσότερες χωρίς να το γνωρίζετε με τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας και ένα άκρως αποτελεσματικό συστατικό, το οποίο περιέχουν τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς.

Αν και η νιασιναμίδη, που ονομάζεται επίσης νικοτιναμίδη, έπαιζε πάντα μεγάλο ρόλο στην περιποίηση της επιδερμίδας, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει από τις γυναίκες που την χρησιμοποιούν, χωρίς ωστόσο να την γνωρίζουν.

Τι είναι η νιασιναμίδη

Πρόκειται για μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό, η ανεπάρκεια της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του δέρματος, των νεφρών και του εγκεφάλου.

Και υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, ειδικά όταν πρόκειται για τη γενική υγεία του δέρματος. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τοπικά η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και του εκζέματος.

Η νιασιναμίδη, λοιπόν, είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 και συναντάται συχνότερα σε προϊόντα όπως οροί και ενυδατικά. Λειτουργεί για την ενίσχυση του φραγμού του δέρματος και τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας, ενισχύοντας την παραγωγή κεραμιδίου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του συστατικού βοηθούν επίσης στην ανακούφιση των προβλημάτων του δέρματος όπως η ακμή ή η ροδόχρους ακμή.

Ποια τα οφέλη της νιασιναμίδης για την επιδερμίδα

Η νιασιναμίδη, σύμφωνα με το goodhousekeeping.com, μειώνει την απώλεια νερού από την επιδερμίδα αυξάνοντας τα κεραμίδια και τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο στρώμα φραγμού του δέρματος. Επίσης, η χρήση νιασιναμίδης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ανοικοδομήσει υγιή δερματικά κύτταρα ενώ ταυτόχρονα να τα προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η νιασιναμίδη βοηθά στην οικοδόμηση της κερατίνης, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σας σταθερό και υγιές, ενώ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας από το έκζεμα, την ακμή και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.

Μία έρευνα, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις νιασιναμίδης 5% μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σκοτεινών κηλίδων. Τα οφέλη παρατηρήθηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες, αλλά όχι πέραν των δύο μηνών. Κάτι που μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου.

Τέλος, όποιες έχουν λιπαρό δέρμα θα επωφεληθούν από την ικανότητα του συστατικού να μειώνει τη λιπαρότητα και να ηρεμεί τα σπυράκια στο πρόσωπο.