Η καθιστική ζωή, η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου, η υπερκατανάλωση αναψυκτικών και το πρόχειρο φαγητό, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης, την αποκαλούμενη και ως «σιωπηλή νόσο».

Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης σήμερα και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν σωστή διατροφή και άσκηση από την παιδική ηλικία, ώστε να προληφθεί η ασθένεια.

Η οστεοπόρωση πλήττει παγκοσμίως μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες, με βέβαια θύματα τα παιδιά εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διατροφής τους.

Σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα, ήδη στη χώρα μας πάσχουν περισσότερες από 900.000 γυναίκες, τις οποίες θα ακολουθήσουν ένα εκατομμύριο, με πολλούς παράγοντες κινδύνου και χαμηλή οστική πυκνότητα.

Το μεταβολικό νόσημα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση, όταν εκλείψουν τα προστατευτικά, για τα οστά, οιστρογόνα του οργανισμού. Η μεγαλύτερη απώλεια της οστικής μάζας παρατηρείται στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης όταν με την απότομη ορμονική μεταβολή, μεταβάλλονται σημαντικά και τα φορτία στην αντοχή του οστού.

Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται για έλεγχο της πυκνότητας στην οστική μάζα αλλά και για την ταχύτητα απώλειας της. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D αποσοβούν τον κίνδυνο των οστεοπορωτικών καταγμάτων.