Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν φταίει ο θυρεοειδής για το μυϊκό πόνο ή το κενό μνήμης κι όχι η έντονη άσκηση ή η χαοτική βδομάδα που περάσατε; Υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να στέλνουν μηνύματα ότι έχετε την πάθηση ή ότι είναι πιθανό να την εμφανίσετε.

– Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι
Είναι εύκολο να αγνοήσετε ότι κρυώνετε όλη την ώρα ή ότι ξεχνάτε πού έβαλες τα κλειδιά. Αν όμως έχετε παρατηρήσει σημαντική αλλαγή στη διάθεση ή στα επίπεδα ενέργειάς σας – που διαρκεί για περισσότερο από δύο μήνες – κάντε εξέταση για θυρεοειδή.

– Βγάλατε άσπρα μαλλιά πριν κλείσετε τα 30
Το να βγάζετε άσπρες τρίχες σε μικρή ηλικία, ακόμα κι αν είναι μόνο μια-δυο αδέσποτες τρίχες, είναι σημάδι ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσης διαταραχής, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συνήθης ασθένεια θυρεοειδούς στο δυτικό κόσμο. Η κατάσταση αυτή, που αναγκάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να «επιτεθεί» στο θυρεοειδή, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Φροντίστε να μάθετε αν κάποιοι συγγενείς σας είχαν γκρίζα μαλλιά όταν ήταν νέοι.

– Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή πίεση
Αν υπάρχει κάποια έλλειψη ορμονών του θυρεοειδή, ο καρδιακός μυς συστέλλεται πιο αργά και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται δύσκαμπτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, το σώμα σας μεταβολίζει λιγότερο αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, οπότε δε φεύγει από τα αιμοφόρα αγγεία τόσο γρήγορα. Η πρώτη αντίδραση πολλών γιατρών είναι να γράψουν φάρμακα για τη μείωση της πίεσης ή της χοληστερόλης, αντί να λάβουν υπόψη ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι ένας βασικός ένοχος.

– Αλλάξατε αντισυλληπτικά χάπια λόγω των παρενεργειών
Τα αντισυλληπτικά σας κάνουν να νιώθετε πρησμένες κι εξαντλημένες; Ίσως αυτό να είναι δείγμα κινδύνου. Μερικοί ενδοκρινολόγοι υποπτεύονται ότι οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που δεσμεύουν το θυρεοειδή. Ως συνέπεια, κυκλοφορούν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας, οπότε μπορεί να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Αν έχετε δοκιμάσει τρεις διαφορετικές μάρκες αντισυλληπτικών και σας έκαναν όλες να νιώθετε κουρασμένες ή μελαγχολικές, μπορεί να είναι χαμηλή η λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

– Δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος
Αν δε θεραπευτεί, ο υποθυρεοειδισμός ενδέχεται να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Μάλιστα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση. Μια μελέτη δείχνει ότι οι μητέρες με διαταραχές του θυρεοειδή που δε θεραπεύτηκαν γέννησαν μωρά με χαμηλότερο IQ από αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή. Μόλις μείνετε έγκυος, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξετάσει ξανά: τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη κι ενδέχεται να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.

– Είστε 35 και πάνω
Ακόμα κι αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων του θυρεοειδούς, και πάλι πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση: ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 21% των γυναικών εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή στη διάρκεια της ζωής τους. Γι’ αυτό και πολλοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν να εξετάζεται κάθε τρία με πέντε χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 35.

Το μυστικό

Μία αιματολογική εξέταση TSH θα δείξει εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Πηγή: omorfamystika.gr