Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ στο πλαίσιο της 7ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οργανώνει καμπάνια με κεντρικό μήνυμα προς όλες τις Ελληνίδες «Ο Εμβολιασμός και το Pap- Test βάζουν Χ Στον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας. Εσείς;»

Όπως αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV και εκπρόσωπος της ECCA στην Ελλάδα, «με την πάροδο των ετών επιβεβαιώνονται πλήρως τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2008, αμέσως μετά την έκδοση των Οδηγιών για την εφαρμογή του εμβολιασμού έναντι του HPV από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και Έλεγχο των Νοσημάτων (European Center for Disease Prevention and Control – ECDC), 12 από τις 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Νορβηγία και την Ισλανδία (EU/EEA) είχαν εκφραστεί επισήμως υπέρ του εμβολιασμού αυτού, και τον Μάιο του 2012 οι 22 από τις 29 αυτές χώρες συνιστούν επισήμως τον εμβολιασμό έναντι του HPV.

Με την πάροδο των ετών επιβεβαιώνονται πλήρως τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) (σήμερα υπάρχουν ήδη στοιχεία από γυναίκες που πλησιάζουν την 10ετία από την εφαρμογή του εμβολιασμού με πλήρη αποτελεσματικότητα και εξακριβωμένη ασφάλεια).

Σημαντική εξέλιξη κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών αποτελεί η ανεύρεση της αιτιολογικής σχέσης των πλέον καρκινογόνων τύπων του HPV, δηλ. των τύπων 16 και 18, με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα όργανα του σώματος (π.χ. πρωκτό, στοματοφαρυγγική κοιλότητα), τα οποία αφορούν και σε άνδρες και σε γυναίκες. Λόγω δε του ότι ο εμβολιασμός έναντι του HPV προφυλάσσει ακριβώς από αυτούς τους 2 τύπους του ιού, εξετάζεται πλέον σήμερα σοβαρά η προοπτική εμβολιασμού όχι μόνον των γυναικών αλλά και των αγοριών και των ανδρών. Και ενώ από επιστημονικής άποψης τα στοιχεία είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, απομένει να υπολογισθούν και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικές κλίμακες, αν και ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει θετικές σχετικές αποφάσεις.

Είναι προφανές ότι μέχρι την κατά το δυνατόν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήδη από την μικρή ηλικία και την ευρύτερη δυνατή προστασία του από τους περισσότερους ογκογόνους HPV-τύπους, θα υπάρχει αμείωτη η ανάγκη για προληπτικό έλεγχο (τουλάχιστον) των γυναικών είτε με το τεστ Παπανικολάου, είτε με το λεγόμενο “HPV test”, το οποίο, τουλάχιστον για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, αποδεικνύεται πιο ευαίσθητο και αποτελεσματικό από ότι το πρώτο».

Παράλληλα ο καθηγητής κ. Άρις Αντσακλής Διευθυντής Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ανέφερε «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρά τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου με τη χρήση του τεστ Παπανικολάου και παρά το γεγονός ότι η ευρεία χρήση του έχει οδηγήσει στη μείωση της νόσου κατά 70% περίπου από την έναρξη εφαρμογής του, τα ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητας από τη συγκεκριμένη κακοήθεια παραμένει υψηλό.

Η εφαρμογή της υγρής κυτταρολογίας καθώς και της τυποποίησης των ιών HPV – ο ιός HPV αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου – αποτελούν νεότερες εξελίξεις οι οποίες έχουν βοηθήσει δραστικά στη μείωση της συχνότητας της νόσου.

Αναφορικά με την πρωτογενή πρόληψη, ο εμβολιασμός των νέων γυναικών με το ένα εκ των δυο εμβολίων που κυκλοφορούν, πιστεύεται ότι θα αποτελέσει στο μέλλον το εφαλτήριο για την πλήρη εξάλειψη της νόσου. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που υπήρχαν για τον εμβολιασμό τόσο από την κοινωνία όσο και από τον ιατρικό κόσμο, φαίνεται ότι τα εμβόλια αποτελούν πλέον το σύγχρονο όπλο έναντι της νόσου, εφόσον ήδη διαπιστώνεται ότι το ποσοστό εφήβων και νεαρών γυναικών που εμβολιάζονται ολοένα και αυξάνεται».

Τέλος η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ κ. Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου ανέφερε πως «σκοπός του ΑγκαλιάΖΩ είναι να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τις Ελληνίδες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του HPV, καθώς και την αξία του προληπτικού ελέγχου. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της επιστημονικής κοινότητας και άλλων φορέων και Συλλόγων να εμβολιασθούν όσο δυνατόν περισσότερα κορίτσια και γυναίκες με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός HPV»

*Οι ενέργειες της 7ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, υποστηρίζονται από την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ