Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι θέμα διατροφικών συνηθειών και άσκησης. Αυτό γνωρίζουμε οι περισσότεροι.

Όμως τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan ο εγκέφαλός μας μπορεί να ευθύνεται για τα… παραπανίσια κιλά μας!

Ο εγκέφαλος ορισμένων από εμάς λειτουργεί διαφορετικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις ορμόνες που «ελέγχουν» την όρεξη.

Δύο είναι οι ορμόνες-«κλειδιά» που σχετίζονται με το βάρος ενός ατόμου. Η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι για να αυξήσει το αίσθημα της πείνας. Η ίδια ορμόνη επιβραδύνει το μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να «καίει» λίπος και θερμίδες.

Η δεύτερη ορμόνη, η λεπτίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους του σώματος, στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη και να «καίει» πιο πολλές θερμίδες, με αποτέλεσμα να συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν έχουν την ορμόνη λεπτίνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με το βάρος τους. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά λεπτίνης, με αποτέλεσμα να «υπερφορτώνονται» οι υποδοχείς του εγκεφάλου που τη ρυθμίζουν και να «χαλάει» ο μηχανισμός που εξαλείφει το υπερβολικό λίπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί οι υποδοχείς του εγκεφάλου που ευθύνονται για την έκκριση της λεπτίνης μπορεί να μη λειτουργούν.

Βρήκαν ότι ο υποδοχέας έχει δύο «πόδια» που περιστρέφονται μέχρι να «συναντήσουν» τη λεπτίνη στον εγκέφαλο.

Μία περίπτωση είναι οι υποδοχείς αυτοί στους υπέρβαρους να μην έχουν αυτά τα «πόδια», με αποτέλεσμα η λεπτίνη να μη μπορεί να συνδεθεί με τον υποδοχέα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Cell.

Η ανακάλυψή τους αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στοχευμένες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ορμόνες.