Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και με νόμο

Τι πρέπει να κάνουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Καλιφόρνια μέχρι το τέλος του 2019


ΓΥΝΑΙΚΑ
13:52
03/10/2018
Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και με νόμο
7
loading

Ορισμένες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Apple, η Alphabet, που είναι θυγατρική της Google, και το Facebook - πιθανότατα θα πρέπει να συμπεριλάβουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια τους έως τα μέσα του 2021, σύμφωνα με έναν πρωτοποριακό νέο νόμο της Καλιφόρνια που στοχεύει να φέρει περισσότερες γυναίκες στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων.

Το μέτρο γνωστό, ως SB 826, υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν. Σε ένα ασυνήθιστο σημείωμα με την υπογραφή του, ο Μπράουν ουσιαστικά έγνεψε καταφατικά προς το κίνημα #MeToo με αφορμή και τις ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέτ Κάβανο. Στο μήνυμα του ο αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουάσινγκτον - και πέρα από αυτά- καθιστούν σαφές ότι πολλοί δεν λαμβάνουν το μήνυμα για την ίση μεταχείριση των γυναικών. Είναι πλέον καιρός, προσθέτει, οι μεγάλες εταιρίες να συμπεριλάβουν στα διοικητικά τους συμβούλια εκείνες που αποτελούν περισσότερο από το μισό των «πολιτών» στην Αμερική.

Ο νόμος, που εισηγήθηκε η γερουσιαστής Χάνα-Μπεθ Τζάκσον, απαιτεί από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στα διοικητικά τους συμβούλια μέχρι το τέλος του 2019. Μέχρι το τέλος του 2021 όλα τα συμβούλια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν δύο γυναίκες, ενώ εκείνα που απαρτίζονται από έξι ή περισσότερα μέλη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τρεις γυναίκες.

Σήμερα η Apple, η Alphabet και το Facebook έχουν δύο γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια καθώς και οι εταιρίες κατασκευής μικροκυκλωμάτων Intel και Nvidia. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών της Silicon Valley, η Cisco, η Oracle και η Netflix πληρούν την απαίτηση του 2021 έχοντας τρεις ή περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά για μεγάλες εταιρίες εκτός Καλιφόρνιας. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα ο Τζότζεφ Γκράντφεστ, καθηγητής Δικαίου στο Στάνφορντ, υποστήριξε ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας μπορεί μόνο να υπαγορεύσει τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων εταιριών που έχουν ιδρυθεί στην Καλιφόρνια και έχουν έδρα την πολιτεία αυτή. Οι προσπάθειες εφαρμογής του νόμου σε εταιρείες που βρίσκονται σε άλλες πολιτείες θα θεωρηθούν αντισυνταγματικές, ισχυρίζεται ο Γκράντφεστ πρώην μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι περισσότερες μεγάλες καλιφορνέζικες εταιρείες έχουν έδρα στις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτείες όπως το Ντέλαγουερ ή τη Νεβάδα. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών μόνο η Apple και η Cisco έχουν συσταθεί στην Καλιφόρνια.

Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαιτεί να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στα εταιρικά συμβούλια, σύμφωνα με δημοσιεύεται στο Wired.com, που αναδημοσιεύει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοιους νόμους ή κατευθυντήριες γραμμές ακολουθώντας τη Νορβηγία, η οποία ήδη πριν από μία δεκαετία απαιτούσε από όλες τις εταιρείες να έχουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με τον Economist, παρόμοιοι νόμοι είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ολλανδία.

Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αριθμό και την εξέχουσα θέση των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24,5% των τεχνικών υπαλλήλων στην Google, το 23% στην Apple και το 22% στο Facebook , σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις πολυμορφίας των εταιρειών αυτών. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί όχι όμως αρκετά γρήγορα για τους επικριτές των προσπαθειών ποικιλομορφίας των εταιρειών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Bergres

  Λοιπον, για να τελειώνουμε. Δεν πρόκειται για καμιά ισότητα, πρόκειται για ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Εσείς ΕΙΣΑΣΤΕ ικανοί να την εμποδίσετε; Είστε άξιοι να σταματήσετε τη θυληκή κυριαρχία; Αν δεν είστε ικανοί, τότε τι γκρινιάζετε; Θα χαθείτε με το πέρασμα του χρόνου.

 2. avatar Amazona2018

  Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει!!!Ως προς τα αναμενόμενα σχόλια κομολεξικών ανδρών μ

  1. avatar Αμαζώο

   Και για πες λοιπόν. Από που και ως που είναι ισότητα, η με νόμο επιβολή πρόσληψης ανθρώπου με βάση το φύλο, ενώ περνά σε δεύτερη μοίρα τα τυπικά προσόντα και τα επί μέρους managerial skills του κάθε ανθρώπου. Τη διάθεση του να διαθέσει το χρόνο και τις ικανότητες του/της για την επίτευξη μιας εταιρικής στρατηγικής. Μου εξηγείς, γιατί η ρατσιστική/φασιστική λογική που επιβάλει την κατά φύλο επιλογή είναι ορθή; Και τι ακολουθεί; Νόμος για την εθνικότητα και τη θρησκεία των ατόμων που θα προσλαμβάνει μια εταιρεία; Που τελειώνει όλο αυτό; Οφείλουν όλα τα διοικητικά συμβούλια να είναι σα διαφήμιση της Benetton; Αλλά απάντησε μου και γιατί οι φεμινιστικές οργανώσεις δεν κάνουν αγώνα για 50-50 θέσεις εργασίας στον κλάδο των ανθρακορύχων και τον εργαζομένων σε εξόρυξη Πετρελαίου;

 3. avatar pmyt75

  Να υποθέσω πως, όροι όπως \"αξιοκρατία\", \"προσόντα\" κτλ. περνάνε σε δεύτερη μοίρα;

  \"Τι πρέπει να κάνουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Καλιφόρνια μέχρι το τέλος του 2019;\"

  Να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός της πολιτείας της Καλιφόρνια...

 4. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Τοσο ...αγαπουν καποιοι τις γυναικες,
  που σε λιγο θα προτεινουν και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μαστεκτομη - ΟΙ ΑΦΡΟΝΕΣ !
  ΑΜΑΖΟΝΕΣ τις θελουν για τα δικα τους ΑΝΟΜΑ συν-φεροντα !!
  Αν,ομως,γνωριζαν ΙΣΤΟΡΙΑ,θα ηξεραν οτι
  Ο ΗΡΑΚΛΗΣ κατενικησε και κατεστρεψε το κρατος των αμαζονων.
  Τελος.

 5. avatar Trololololololol

  Όταν μπαίνουν με νόμο και όχι με την αξία τους είναι ρατσισμός ..

 6. avatar Και ιδού

  ... Ο αντίθετος ρατσισμός και σεξισμός, των πολιτικαλοκορεκτάδων. Ασχέτως προσόντων οφείλουν οι εταιρίες να συμπεριλάβουν και συγκεκριμένο νούμερο γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια. Απορώ γιατί οι φεμινίστριες δε κόπτονται για ισότητα στις οικοδομικές εργασίες, στις εργασίες αποκατάστασης δικτύου αποχέτευσης, στον κλάδο των ανθρακωρύχων και σε άλλες ξεκάθαρα ανδροκρατούμενες εργασίες. Ισότητα a la carte, από ανθρωπιστές της πορδής για τα ψηφαλάκια των αμερικανών millenials.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει