Προετοιμασία: 15 λεπτά
Τηγάνισμα: περίπου 20 λεπτά

Υλικά για 4 – 6 άτομα

75 ml ελαιόλαδο
250 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ ψιλά καρέ
1 συσκευασία φιλέτο στήθος γαλοπούλας Νιτσιάκος (800 – 900 γρ.) – ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει από τη μηχανή του κιμά
350 γρ. ψίχα από ψωμί, μουσκεμένη σε 200 ml γάλα για 2 – 3 λεπτά
1 κουτ. σούπας έτοιμη γλυκιά σάλτσα τσίλι (προαιρετικά˙ θα τη βρούμε σε βαζάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 κουτ. σούπας χυμός ντομάτας
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα (ή 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι, για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
8 – 10 φύλλα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος)
30 γρ. μέλι
5 – 6 σταγόνες χυμός λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής:

Για τα κεφτεδάκια

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά της γαλοπούλας Νιτσιάκος, την ψίχα του ψωμιού μαζί με το γάλα, τη σάλτσα τσίλι (αν τη χρησιμοποιήσουμε), το χυμό ντομάτας, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά αλλά γρήγορα, γιατί ο κιμάς γαλοπούλας και γενικά των πουλερικών κολλάει στα χέρια, κάτι που αποφεύγουμε με το γρήγορο ζύμωμα.

Στο τέλος, ρίχνουμε και τα μυρώνια (ή το μαϊντανό) και ζυμώνουμε λίγο ακόμα (εναλλακτικά, βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ και τα ζυμώνουμε για 4 λεπτά).

Πλάθουμε κεφτεδάκια από γαλοπούλα Νιτσιάκος βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα και τα αλευρώνουμε. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, σε δόσεις των 6 – 7 τεμαχίων, για περίπου 7 – 8 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους.

Για να δούμε αν είναι έτοιμα, ανοίγουμε ένα κεφτεδάκι από γαλοπούλα Νιτσιάκος στη μέση και, αν έχει έστω και λιγοστό ροζέ χρώμα, συνεχίζουμε το τηγάνισμα για λίγο ακόμα. Αν έχουμε φριτέζα, τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 4 λεπτά, στους 180° C, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Στραγγίζουμε τα κεφτεδάκια από γαλοπούλα Νιτσιάκος σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά (γιαούρτι, σκόρδο, φύλλα δυόσμου, μέλι, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο) και τα χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.