Αν θέλετε να σώσετε τον πλανήτη ξεκινήστε πρώτα από την κουζίνα σας και τις διατροφικές σας επιλογές.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε και αποδεικνύονται ευεργετικές τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και το περιβάλλον:

Επιλέγετε κρέατα ελευθέρας βοσκής

Το ποιο κομμάτι κρέας θα επιλέξετε δεν είναι το μόνο που επηρεάζει την υγεία σας, αλλά και η προέλευσή του έχει σημασία. Οι αγελάδες που τρέφονται σε λιβάδια αφήνουν πολύ μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα από τα συμβατικά βοοειδή. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι το βοδινό ελευθέρας βοσκής περιέχει τη διπλάσια έως τριπλάσια ποσότητα λιπαρών οξέων Ω3 και την τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε από τα βοοειδή που τρέφονται με καλαμπόκι.

Κρατάτε τη φλούδα

Θα προσλαμβάνετε περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τη φλούδα και θα πετάτε λιγότερα στα σκουπίδια. Επιπλέον, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά του μήλου βρίσκονται στη φλούδα του. Φροντίστε απλώς να τα πλένετε πολύ καλά πρώτα.

Δώστε σημασία στην ετικέτα

Δεν ξέρετε αν πρέπει ν’ αγοράσετε ένα φυσικό ή βιολογικό προϊόν; Το «φυσικό» είναι ένας όρος χωρίς σημασία. Αγοράζετε τροφές με την πιστοποιημένη σφραγίδα βιολογικού προϊόντος, που σημαίνει ότι περιέχουν συστατικά που παράγονται χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, χημικών φυτοφαρμάκων, αυξητικών παραγόντων ή ακτινοβολίας.

Μην πετάτε τίποτα

Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ μετρήστε ρεαλιστικά τα γεύματα και σκεφτείτε πόσα υλικά θα χρειαστείτε, ώστε να μην υπερβάλλετε με τις αγορές. Αν τελικά καταλήξετε με περισσεύματα, καταψύξτε τα λαχανικά πριν αρχίσουν να μυρίζουν ή ψιλοκόψτε λαχανικά και κρέας, πρόσθεσε ζωμό και φτιάξτε μια σούπα. Επιπλέον, είτε είστε σπίτι είτε στο εστιατόριο, τυλίξτε ότι δεν έχετε φάει και καταναλώστε το αργότερα ως σνακ ή για μεσημεριανό την επομένη.

Μαγειρεύετε ολόκληρο το κοτόπουλο

Το στήθος κοτόπουλο που πωλείται ξεχωριστά είναι μεν βολικό, αλλά η επιπλέον συσκευασία προσθέτει κιλά στα απορρίμματά σας. Γλιτώνετε περισσότερη ενέργεια (και χρήματα) όταν αγοράζετε και ψήνετε ολόκληρο το κοτόπουλο.

Προτιμήστε το βιολογικό σέλινο

Μπορεί το βιολογικό σέλινο να κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει. Η συμβατική εκδοχή του βρίσκεται κοντά στην κορυφή με τα «12 πιο βρόμικα» είδη μαναβικής.

Πηγή: omorfamystika.gr