Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό του ψαριού ή αν αναρωτιέστε ποιο κομμάτι είναι τέλος πάντων το κότσι, πρέπει να διαβάσετε παρακάτω…

Ανάλογα με τη συνταγή μας, θα πρέπει να διαλέγουμε και το αντίστοιχο κομμάτι κρέας. Στο χοιρινό, ως καλύτερα κομμάτια θεωρούνται αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος, δηλαδή ο σβέρκος, η νεφραμιά και το μπούτι.

Από το μπούτι προέρχονται διάφορα κομμάτια, όπως το χοιρομέρι (ζαμπόν), το νουά, το τρανς, το κυλότο και το στρογγυλό. Από εκεί παίρνουμε κομμάτια για σνίτσελ, για ψητό αλλά και για κοκκινιστό.

Από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες του λαιμού. Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλες για cordon blue. Ο λαιμός είναι επίσης κατάλληλος για ψητά σχάρας, φούρνου, τηγανητά, κοκκινιστός, βραστός, ψητό κατσαρόλας κ.λπ.

Η νεφραμιά έχει πολύ τρυφερό κρέας και γίνεται πολύ νόστιμη τυλιγμένη σε ρολό (χωρίς κόκαλο). Από το μέρος αυτό βγαίνουν οι μπριζόλες, οι σπαλομπριζόλες και το ψαρονέφρι (φιλέτο) που στα μικρά ζώα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, γιατί είναι πολύ μικρό, ενώ στα μεγάλα ζυγίζει το πολύ 1/2 κιλό. Συνήθως στα χοιρινά οι μπριζόλες από κόντρα και το φιλέτο παραμένουν μαζί και πωλούνται ως ενιαίο τεμάχιο. Όλα αυτά τα τεμάχια είναι κατάλληλα για τηγάνι, γκριλ, πλάκα κ.λπ. Χωρίς κόκαλο δίνουν πολύ καλά φαγητά φούρνου (ρολό).

Ο ώμος ή σπάλα και η κοιλιά είναι αρκετά παχιά κομμάτια και τρώγονται με όσπρια, κάστανα, ή κόβονται σε κιμά.

Γενικά λοιπόν επιλέγουμε:

Για ψητό κατσαρόλας με σάλτσα, διαλέγουμε κομμάτια από το πόδι, το λαιμό, φιλέτο, μπροστινό πόδι και κεφάλι.
Για τηγανητό και ψητό, χρησιμοποιούμε κομμάτια από το πόδι, παϊδάκια, σβέρκο, κοιλιά.
Για βραστό διαλέγουμε κομμάτια από το σβέρκο, κοιλιά, κότσι.

Πηγή: sintagespareas.gr