Διαλέγουμε φιλέτα μπακαλιάρου χοντρά (ξαλμυρίζουν πιο εύκολα και είναι πιο αφράτα). Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει (δοκιμάζουμε), το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά κι αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό μέτριο, ούτε σφιχτό ούτε αραιό. Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει.

Στη συνέχεια τον ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή στο βούτυρο, να ροδίσουν γύρω γύρω.

Υλικά
• 1 φλ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου) ή ελαφρύ ελαιόλαδο
• 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
• 1 ποτήρι ανθρακούχο νερό ή μπίρα
• 1 αυγό
• αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι), κοσκινισμένο
• λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
• πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο

Mερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 10 λεπτά

Πηγή:argiro