Ένα καθαρό σπίτι είναι περισσότερο από μια πολυτέλεια – είναι μια ανάγκη. Χρειαζόμαστε έναν καθαρό χώρο, λόγω όλων αυτών που μας προσφέρει: αποδοτικότητα και χαλάρωση.

• Αποδοτικότητα, επειδή ένα καθαρό σπίτι σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε, όταν το χρειάζεστε. Επίσης σημαίνει ότι θα ξοδέψετε λιγότερο χρόνο ανησυχίας και απογοήτευσης για την ακαταστασία στο σπίτι σας.

• Χαλάρωση, επειδή τα καθαρά σπίτια φαίνονται καλύτερα, μυρίζουν καλύτερα, και τα αισθανόμαστε καλύτερα – και αυτό είναι μας κάνει να χαλαρώσουμε. Η ακαταστασία παντού, μας καθιστά ανήσυχους.

Ένα καθαρό σπίτι χρειάζεται –πολύ απλά- εργασία. Ειρωνικά, όσο λιγότερο καθαρίζεται ένα σπίτι, τόσο περισσότερη εργασία χρειάζεται μετά. Ακριβώς. Εάν δεν «επιβληθείτε» στο σπίτι σας, το σπίτι θα έχει το «πάνω χέρι»!

Κοιτάξτε τριγύρω. Η εξωτερική εμπειρία σας, αντανακλά την εσωτερική εμπειρία; Τι λέει το σπίτι σας, για σας και τη ζωή σας; Πώς η τύχη σας βελτιώνεται με ένα καθαρό σπίτι; Σκεφτείτε όλη τη «παλιά» και «ανεπιτυχή» ενέργεια που έχετε στο σπίτι σας.

Τώρα, έχετε έναν οδηγό για να «ξεκαθαρίσετε» την κατάσταση και να ανασάνετε ενεργειακά:

1. Ξεκινήστε απ’ το λουτρό.
Γιατί; Τα λουτρά που είναι βρώμικα, είναι εστίες μικροβίων, τα οποία περιμένουν να σας αρρωστήσουν.

2. Αναλάβετε την κουζίνα.
Εκεί όπου τρώτε, πρέπει να είναι καθαρά. Τίποτα δεν προσελκύει τα ζωύφια περισσότερο από μια ακάθαρτη κουζίνα. Περάστε δύο ώρες εκεί και πραγματικά καθαρίστε από τις σπείρες στην πλάτη του ψυγείου, το φούρνο, το πάτωμα, ταβάνι, παράθυρα… τα πάντα.

3. Κατευθυνθείτε στην κρεβατοκάμαρα.
Όταν κοιμάστε, αναπνέετε οτιδήποτε είναι στο δωμάτιο, δηλ., τρίχες κατοικίδιων, σκόνη, άκαρεα απ’ το κρεβάτι… Καθαρίστε κάτω από το κρεβάτι, σκουπίστε τα στόρια με ηλεκτρική σκούπα, πλύντε τις κουρτίνες και τα καλύμματα. Σκουπίστε ακόμη και το στρώμα και γυρίστε το. Θα αισθάνεστε πολύ καλά.

4. Δημιουργήστε ένα καλάθι εγγράφων.
Ουσιαστικά ένα κέντρο ανακύκλωσης. Δεν έχετε διαβάσει εκείνο το περιοδικό; Ούτε πρόκειται; Ξεφορτωθείτε το και αδειάστε το χώρο που καταλαμβάνει.

5. Επικεντρωθείτε στις γωνίες.
Εκεί είναι όπου όλα παρασύρονται… η γωνία της κρεβατοκάμαρας, οι γωνίες των ταβανιών. Οι γωνίες είναι ένας μαγνήτης για σωρούς εγγράφων. Στο ταβάνι, οι γωνίες προσελκύουν ιστούς αραχνών. Καθαρίστε κάθε γωνία που έχετε, συμπεριλαμβανομένων των γωνιών στις ντουλάπες.

6. Πηγαίνετε έξω.
Νοικιάστε ή δανειστείτε ένα πιεστικό πλυστικό μηχάνημα και πλύντε το σπίτι, τα πεζοδρόμια, την αυλή. Σκεφτείτε το ως μία απολέπιση για το σπίτι σας. Θα το αγαπήσετε όταν θα λάμπει και να είστε σίγουροι ότι θα καταλάβετε τη διαφορά…

7. Πηγαίνετε για την κορυφή.
Καθαρίστε τις κορυφές των πάντων. Ντουλάπια, πίνακες, πάγκους, ψυγείο – οτιδήποτε έχει επάνω επιφάνεια! Ακόμα, τις κορυφές σε παράθυρα, πόρτες, περβάζια. Η σκόνη αγαπά να κρύβετε στις κορυφές των πραγμάτων.

8. Χρησιμοποιείστε ατμό.
Μία φορά το χρόνο, καθαρίστε τους τάπητες και τις ταπετσαρίες σας με ατμό. Γιατί ατμό; Είναι καυτός και είναι νερό, έτσι θα καθαρίσει πραγματικά καλά χωρίς να βλάψει τίποτα ή ν’ αφήσει υπολείμματα σαπουνιού!

Πολλοί από μας δίνουμε τα χαλιά για καθάρισμα ή τα καθαρίζουμε οι ίδιοι αγοράζοντας «ειδικά» καθαριστικά, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι πρέπει να το κάνουμε ξανά και ξανά επανειλημμένως, γιατί τα χαλιά βρωμίζουν όλο και πιο γρήγορα.

Πηγή:lifeinbalance