Γυρίσατε από το μαιευτήριο με το μωρό σας γεμάτοι πανικό για όλα όσα έχετε να αντιμετωπίσετε με τη φροντίδα του και, μέσα σε όλα αυτά, έχετε να σκεφτείτε και από τι πρέπει να το προστατέψετε.

Είναι αλήθεια ότι τα νεογέννητα και γενικά τα μωρά, μέχρι την ηλικία που θα καταφέρουν να μετακινηθούν μόνα τους, είτε μπουσουλώντας, είτε περπατώντας δε διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, πάντα υπάρχουν μικροθεματάκια που πρέπει να έχει υπόψη σας, καθώς μπορούν εύκολα να διαφύγουν της προσοχής σας.

Ο πιο σημαντικός «αόρατος» κίνδυνος για ένα νεογέννητο είναι ο ύπνος του! Το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου (γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως Sudden Infant Death Syndrome SIDS) αναγκάζει τους παιδιάτρους να επισημαίνουν στους νέους γονείς κάποιους βασικούς κανόνες, που πρέπει να τηρούν, όταν βάζουν το μωρό τους για ύπνο.

Τα νεογέννητα δεν πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα και πρέπει να επιλέγουμε πάντα το κατάλληλο στρώμα. Στο εμπόριο πωλούνται ειδικές σφήνες, μέσα στις οποίες τοποθετούμε το νεογέννητο, όταν κοιμάται, για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να γυρίσει μπρούμυτα.

Δεν πρέπει να αφήνουμε μέσα στην κούνια τους, στην καλαθούνα ή στο παρκοκρέβατό τους σε κοντινή απόσταση, λούτρινα ζωάκια, ή οτιδήποτε είναι μαλακό και μπορεί να χώσουν το κεφαλάκι τους μέσα, καθώς κινδυνεύουν από ασφυξία.

Για τον ίδιο λόγο, δεν ενδείκνυται να κοιμούνται σε μαξιλάρι ή να τα σκεπάζουμε με πάπλωμα, παρά μόνο αφού κλείσουν τους έξι μήνες ζωής. Προτιμήστε τους υπνόσακους.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι κινήσεις του μωρού σας τους πρώτους μήνες ζωής του είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι πρέπει να μένετε ήσυχοι και να αφήνετε το μωρό σας χωρίς να το παρακολουθείτε πάνω στην αλλαξιέρα του ή στο κρεβάτι σας!

Ακόμα και το μικρότερο μωρό είναι ικανό να περιστραφεί και να καταλήξει στο πάτωμα! Αυτό να το θυμάστε.

Τέλος, αν χρησιμοποιείτε παιδικό μπανάκι, μην κάνετε το λάθος να αφήσετε το μωρό σας να χαζεύει τη βρύση, που τρέχει και εσείς τρέξετε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να κάνετε μία σύντομη δουλειά!

Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί σε χρόνο μηδέν και το μωρό σας σε αυτή την ηλικία δε μπορεί να αυτοπροστατευθεί.

Πηγή: mother.gr