Η κυτταρίτιδα, η εμφάνιση του δέρματος με λακκάκια που προκαλείται από τις εναποθέσεις λίπους που πιέζουν τους συνδετικούς ιστούς, αποτελεί κοινή ανησυχία για πολλά άτομα. Ενώ διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και των ορμονικών αλλαγών, ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν δυνητικά να επιδεινώσουν την εμφάνισή της.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένες τροφές που πιστεύεται ότι επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπών. Αυτά τα συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση νερού και στη φλεγμονή, κάνοντας την κυτταρίτιδα πιο αισθητή. Η επιλογή ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

Ζαχαρούχες λιχουδιές

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και αύξηση του σωματικού λίπους, τα οποία μπορούν να εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Οι γλυκές λιχουδιές, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα σνακ είναι καλύτερο να καταναλώνονται με μέτρο για να βοηθήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων κυτταρίτιδας.

Τροφές πλούσιες σε νάτριο

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση νερού, καθιστώντας την κυτταρίτιδα πιο ορατή. Τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς και τα γεύματα που παρασκευάζονται σε εστιατόρια, συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Η επιλογή φρέσκων, ολοκληρωμένων τροφίμων και η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να είναι ευεργετική.

κυτταρίτιδα

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά, που συνήθως βρίσκονται στα τηγανητά και στα προϊόντα αρτοποιίας του εμπορίου, είναι γνωστό ότι προάγουν τη φλεγμονή και επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα, καθιστώντας σκόπιμο τον περιορισμό της κατανάλωσης τρανς λιπαρών.

Αλκοόλ

Ενώ ένα περιστασιακό ποτήρι κρασί μπορεί να μην είναι επιβλαβές, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και αύξηση των τοξινών στο σώμα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Καφεΐνη και ποτά που σε αφυδατώνουν

Αν και η σχέση μεταξύ καφεΐνης και κυτταρίτιδας δεν έχει αποδειχθεί οριστικά, η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Με τη σειρά του, το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να εμφανίσει πιο έντονα την κυτταρίτιδα. Η διατήρηση της ενυδάτωσης με νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του δέρματος.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Καθώς η κυτταρίτιδα συχνά συνδέεται με την περίσσεια σωματικού λίπους, ο περιορισμός της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.